Humanitarnim buvljakom obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja

| Fashion |

Boris Kosmač i Toni Rico

25. studeni proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv zlostavljanja u obitelji. Kako bolje zaokružiti tri dana vrhunske mode nego istim tim sredstvima pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. U predblagdansko doba svi smo posebno osjetljivi na one koji iskreno trebaju našu pomoć stoga se ove godine Humanitarni fashion buvljak održao 25.11. u nedjelju od 12 do 15 sati u Hypo centru, a pomoć je odlučio usmjeriti na žrtve nasilja – žene i djecu.

Sva skupljena sredstva donirana su Sigurnoj kući u Zagrebu –  Udruzi ŽENSKA POMOĆ SADA (www.zenskapomocsada.hr), a humanitarnoj akciji su se odazvali mnogi dizajneri, manekenke i javne osobe velikog srca: Zlata Muck, Vlatka Pokos, Anita Malenica, Toni Rico, Lana Biondić, Etna Maar, Boris Kosmač, Tomislav Bahorić, Aba, Natalija Smogor, Iva Karačić, Nada Došen, Stepan Čuka, Ivana Ergić, Robert Bošković, Amir Kazić Leo, Rahaela Barić, Manuel Malignec, Radovan Stošić..., mnoge volonterke te mnoge modne kuće i brendovi Benetton, Sisley, Liu Jo, Max&Co, Zvijezda je rođena, Skandal, Paul Shark, Iris moda - Aldo, Croata, Diadema, Varteks, Stolnik, Guess, Nada Došen, Andriana Krivdić, Jelena Aleksić, Judita Franković, Lisca, Zaks i Argentum...

Na buvljaku je sakupljeno ukupno 17.000 kuna, što nije mala suma, s obzirom da su se prodavale stvari od 10 kn – 200 kn. Sva roba koja je ostala neprodana donirati će se siromašnim obiteljima.

Povodom ove akcije Lana Biondić, koja je na buvljaku sudjelovala sa svojim privatnim stvarima, kao i sa igračkama svog sina izjavila je "Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje na Humanitarnom modnom buvljaku za pomoć ženama žrtvama nasilja. Osjećam neku radost što smo uspjeli udružiti snage i osjetiti se korisnima u toj teškoj bitci bez kraja koja se vodi u Hrvatskoj, kao i u cijelome svijetu, ali istovremeno i duboku tugu i frustraciju što kao žene ne možemo učiniti više za druge žene. Voljela bi idući put vidjeti sve one dame koje rado sjede u prvim redovima modnih revija, ali i političke uglednike, žene, ali i muškarce koji bi time poslali poruku žrtvama kako imaju siguran oslonac države u kojoj žive. Jer uz žrtve fizičkog zlostavljanja, postoje i one koje se bore s mentalnom okrutnošću i financijskim ucjenama i trebaju uz financijsku pomoć koja je nažalost najskuplji ključ slobode, dobivati i adekvatne informacije o svojim pravima koja bi im trebala biti uvijek biti na raspolaganju, kao i adekvatna pomoć koju pruža udruga Ženska pomoć sada. Uz svu borbu među spolovima, ovo je problem koji smo već trebali iskorijeniti, ali kad već postoji, uzvratimo udarac svi zajedno. Bravo za Dreft Fashion Week što se uz lepršavu modnu estetiku bavi i okrutnom realnošću one druge strane života i dobrim namjerama. Želim zahvaliti i svim posjetiteljima koji su danas doprinjeli jednom dobrom djelu."

ŽENSKA POMOĆ SADA

„Ženska pomoć sada“ je nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva osnovana 3.3.1988. sa ciljem promicanja ženskih ljudskih prava te pružanjem zaštite, pomoći i podrške ženama i djeci žrtvama nasilja. Udruga djeluje na tajnoj adresi u jednom gradskom stanu. Udruga provodi tri osnovna programa:

1. SOS linija za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji koja je dostupna 24 sata na 01/ 46 55 222

2. Savjetovalište za žrtve nasilja, psihološko, pravno i socijalno

3. Smještaj za žene i djecu žrtve nasilja u PRIHVATNI CENTAR na tajnoj adresi

 

FASHION WEEK

„FASHION BUVLJAK“ humanitarna je akcija Fashion Weeka Zagreb koja se održava svake sezone. Organizira se od 2006. godine te će se ove sezone održati jubilarni 10. put.  Prikupljeni prihod do sada je išao brojnim udrugama i akcijama:  „Centar Fortica Kraljevica“, Udruga “Dobri Samaritanac“, „Centar za rehabilitaciju“ Sv. Filip i Jakov, Udruga „Dom daleko od doma-Hrabri medo“,  Akcija „Ti si ti si ti“, RTL pomaže djeci... Ideja akcije je da se na modnom buvljaku okupi što više dizajnera, modnih kuća, butika i poznatih osoba koji će donirati svoje stare kolekcije, svoju odjeću ili neke druge svoje stvari. Stvari se prodaju kao i na pravom buvljaku po simboličnim cijenama (cca 10-cca200 kn) koje su dostupne svakome.