Gucci se želi posvetiti očuvanju okoliša

| Fashion |

 

Instagram/ @gucci

Talijanska modna kuća Gucci obavezala se na karbonski neutralno poslovanje odgovarajući tako na rastuću klimatsku krizu i podsjećajući na ulogu koju modna industrija ima kada je riječ o ekologiji i zaštiti okoliša.

Njihov cilj je smanjiti emisiju štetnih plinova i u konačnici ih potpuno neutralizirati.

Predstavnici kompanije Gucci istakli su njihove kalkulacije uključuju čitav lanac dobavljača jer je 90 posto njih odgovorno za proizvodnju štetnih plinova. Tako ovaj modni brend svoju posvećenost očuvanju okoliša dijeli na dva dijela - prvi je izbjegavanje i smanjivanje štetnih plinova koje se ispuštaju, što je postignuto prebacivanjem na obnovljivu energiju u svim radnjama ove kompanije, a drugi dio podrazumijeva zamjenu i neutralizaciju plinova, što se postiže suradnjom s organizacijama koje se bore za zadržavanje ugljika izvan atmosfere.

"Gucci će nastaviti raditi na pametan i strateški način kako bi izbjegao i smanjio utjecaj štetnih plinova, a istovremeno će investirati u inovacije koje se odnose na održivost. Ipak, mislimo da ni to nije dovoljno jer se suočavamo sa strašnim izazovima održivosti", rekao je direktor Guccija Marco Bizzarri.

Guccijeva odluka da poduzme ovaj korak je veoma važna jer je modna industrija jedan od najvećih zagađivača današnjice.

Instagram/ @gucci