Tko je obilježio drugu večer Cro A Porter-a?

| Fashion |

Druga večer Schwarzkopf Cro A Portera
Druga večer Schwarzkopf Cro A Portera

Drugu večer Schwarzkopf Cro A Portera obilježile su vrhunske kolekcije dizajnera. Ovaj modni događaj u prostoru Hauba@Lauba otvorila je sinoć Etna Maar sa svojom slavljeničkom kolekcijom. Povod je bila 10.godišnjica rada ove poznate dizajnerice. Nakon nje, posjetitelji Schwarzkopf Cro A Portera uživali su u kolekcijama Ive Karačić, Maria Vijačkića, Madame demode i KLISAB-a. Večer je zatvorio izvrsni 1st by Goran Čižmešija&Humana Nova, koji se nakon godina uspješnog rada u modnoj fotografiji vraća svojoj prvoj ljubavi – dizajnu.

Etna Maar
Etna Maar

Slavljenica večeri Etna Maar predstavila je kolekciju „Cosmic Attraction with Etna Maar“. Kao i kod svake kolekcije Etna Maar naglasak stavlja na odabir materijala, te  tako i u ovoj kolekciji koristi efektne vunene tkanine, neopren, umjetno krzno,umjetnu efektnu kožu. Dizajnerica ostaje vjerna svom prepoznatljivom potpisu te igrom različitih krojeva , njihovom kombinacijom i slaganjem tekstila  stvara  skulpturalne forme odjeće ali opet s dozom  jednostavne i čiste elegancije jer u ovoj kolekciji stavlja naglasak na privlačnosti  između žene i muškarca. Po prvi puta predstavila je i nekoliko muških modela te na konstruktivan način razotkrila privlačnost između žene i muškaraca. Upravo ta privlačnost prisutna je i u modelima koje dizajnerica svake godine dizajnira, jer njeni klijent već 10 godina vraćaju se upravo toj privlačnosti koja ih veže. Crna boja je bila i ostala inspiracija dizajnerici, tako i ova kolekcija je dominantno crna.

Iva Karačić
Iva Karačić

U kolekciji Ive Karačić prevladavaju voluminozni i slojeviti elementi koji se negdje provlače kao detalj, a ponegdje preuzmu ulogu cijelog modela. Sama kolekcija odiše ležernim ženstvenim stilom, modeli su asimetričnog lepršavog kroja. Karačić se bazirala na haljine pa tako ima nekoliko modela u treger verziji haljina, neke haljine se pojavljuju u ulozi tunika ili košulja, a prevladavaju topli tonovi jeseni: smeđa, bež, nježno zelena i pepita uzorak. Korišteni materijali su vuna, kašmir, viskoza i pamuk.

Mario Vijačkić
Mario Vijačkić

Nova kolekcija mladog Maria Vijačkića svojevrstan je nastavak istaživanja problematike identiteta u suvremenom dobu. U ovom slučaju identitet tj. njegov razvoj i formiranje proučava s gledišta tradicije i njezina utjecaja. Odnosi tivijalnog i visoke tehnologije, strukturalnog i plošnog, sjaja i matiranog, perforiranog i kompaktnog u vidu protežnih elemenata, okviruju cjelinu koja odiše sporty chic estetikom koja već lagano postaje prepoznatljiv Vijačkićev rukopis. Lagane, transparentne i prozračne tkanine, strukturirana pletiva, high­tech mrežice intervenirane vunenim pređama, renderi, samo su dio materijala korištenih u kolekciji koja slojevitim nizanjem gradi kompaktnu siluetu. Odnos hladnih, akromatskih sa toplim bojama te raznolikost teksturadaju dinamiku i svježinu kolekciji, a sve to inspirirano teksturama organizama iz oceanskih dubina. Ručno rađena vunena pletiva, teksture na principu tapiserjia i veza, motivi na sportskim mežicama samo su dio Marijeve vizije za sljedeću sezonu.

Madame Demode
Madame Demode

Madame Demode u ovoj kolekciji naziva Chitrine predlaže 15 modela izrađenih od crno-sivo-bijelog  trapera oslikanog posebnim bojama za tkaninu, tako da svaki model čini suptilnu i nenametljivu sliku (Chitra). Kolekcija je namijenjena Chitrinama – sunčanim nebeskim ljepoticama  preuzetima iz indijske mitologije, čija je dužnost slijediti umjetnika na putu stvaranja, dati im čarobnu moć i otvoriti oči za nevidljivo. Modeli imaju dimenzionirani oblik, ugodni su pri pokretu i svaki od njih ima svoj karakter. U kolekciji nisu korišteni detalji i boje indijskog etnosa, jer je Chitrinama dosadilo biti u istom stilu odijevanja za 4000 godina svog postojanja.

KLISAB
KLISAB

Talentirani dvojac KLISAB, još kratko aktualni pobjednici Portanova Fashion Incubatora, u svojoj trećoj kolekciji imena ISLE pričaju nam o otoku Šolti. "Idejno začeta na obali, kolekcija ISLE je štorija o odnosu mora i njegovih stijena, čvrstoći kamena koje gubi bitku pred valovima koji ga oplahuju. Taj tihi duel prirode za nas je evocirao novu metodu”, kažu Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić. Kombinirajući materijale različitih debljina i tvrdoće, ponovili su odnos mekog prema krutom i izgradili ženstvenu kolekciju s krojevima koji koriste volumen i slobodno lepršanje tkanine. Kolekcija dakle daje glas tihom zimskom otočkom pejzažu, koristeći tvrde vunene štofove i kuhanu vunu, nasuprot mekanom muslinu, laganom pamuku i umjetnoj koži. U koloritu osnova je zadržana u tamnoj skali, dok naglaske u cjelini kolekcije donose narančasta, ružičasta i zelena. Pored odjeće, KLISAB predstavljaju inače komercijalno vrlo uspješnu liniju autorskog asesoara i to ručne torbe, ruksake i  prepoznatljivi KLISAB nakit. ISLE je zrela kolekcija mladih dizajnera, alegorija za strpljivu bitku mora i stijena, stilski jasno određena KLISAB modulacijama vrlo klasičnih krojeva, koji su u kratkom vremenu osvojili poklonike među urednicima i kupcima.

1ST by Goran Čižmešija & Humana Nova
1ST by Goran Čižmešija & Humana Nova

Na velika vrata u dizajerski svijet vratio se 1ST by Goran Čižmešija & Humana Nova. Jedan od naših najboljih modnih fotografa ideju za kolekciju 1ST dobio je u Londonu u veljači 2015. za vrijeme boravka na modnom tjednu. Inspiracija nije potekla od modnih insajdera već promatranjem “običnih” ljudi u metrou i na ulici. Sama kolekcija realizirana je u suradnji s Socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca koja zapošljava osobe s invaliditetom i ostale marginalizirane osobe. 1ST kolekcija nije sezonski definirana, skoro sva odjeća je unisex, unisize i multinosiva. Pojedinačni artikli se rastavljanjem, preokretanjem i stiliziranjem pretvaraju u novi odjevni predmet za različite namjene, oba spola i drugačije boje i stila. Stroge “muške” linije u suprotnosti su sa sportskom ležernošću i oversized krojevima.

Materijali su prirodni; pamučni keperi, pletiva i vuneni štofovi za kapute, svi se lako održavaju. Boje su kombinacija diskretnih i efektnih a teksture kombinacija mat i sjajnih. Kombinacija je to uniformiranosti i konzervativnosti kao parodija na nezrelost i društveno zadane norme uz poneki buntovan izuzetak. Kolekcija za oboje, za cijeli dan, za one koji se vide u njoj. Modeli su bili upotpunjeni dioptrijskim naočalama iz aktualne kolekcije Police, te obućom Replay.

Pored prekrasnih modela i modnih rješenja, publika je inspiraciju mogla naći i u porukama Jane „Vode s porukom“ koja je neizostavni sudionik modnih događanja. Kako je voda našem organizmu potrebna svaki dan, tako je i našem umu potrebna motivacija i inspiracija, a upravo su  poruke na Jani upotpunile ovo događanje puno inspiracije.

Dizajnere druge večeri Schwarzkopf Cro A Portera iz prvih redova pratili su Josipa Lisac, Borna Rajić, Tihana Harapin Zalepugin, Pavel, mladi pjevači Fran i Petra Kovačević, Ivana Delač Đolo, Eduard Bočkaj, Zvona Vučković, dizajneri Twins by Begović i Štimac, Anthony Avangard, Petra Vuletić, Mario Miše, Andrea Cmrečki (daVida's) te mnogi drugi.