Branka Donassy obilježila drugu večer Fashion.hr-a

| Fashion |

Additive Collection by I-Gle

Dolazak na reviju Branke Donassy kojom je zaključena druga večer Fashion.hr-a izazvao je kod mene ugodan, ohrabrujući osjećaj da se neke stvari događaju na pravi način – s mjerom, bez preispitivanja ”aktualnosti” ili ”važnosti” dizajnera čije najnovije ideje za iduću sezonu procjenjuje okupljena svita. Lijepo je, uostalom, na istom mjestu u publici vidjeti bračni par Muhić, Helenu Buljan, Romana Deckera, Zvončicu Vučković....

Dovoljno etablirana, autorski samosvjesna i potvrđeno uspješna da ne podliježe imperativu trenda i aplauzu ”trendovskih” arbitara, Donassy je pokazala svoju kolekciju za proljeće i ljeto 2013. ne odstupajući od svog estetskog koda i studioznog pristupa konstrukciji. Kako pri definiranju teme kolekcije uvijek polazi od odabira tkanina, ovaj je put privučenost lanenim i pamučnim tkaninama čija struktura podsjeća na trag valova u pijesku navela da ideju kolekcije razvija u tom pravcu. Preslažući krojne dijelove čistih geometrijskih formi dinamikom vala, dobila je niz poetičnih, slojevitih ”valova” od tkanina pješčanih boja, kojima je tek pokoji akcent crnog u detaljima od gumiranih materijala dao poslovičnu Donassy strogoću i organiziranost volumena. Uz malu crnu haljinu stegnutu u struku obi pojasom, te mali crni kostim na čijem gornjem dijelu valovita prednjica šarmantno skriva džepove, zadivio je niz sjajnih modela širokih ”palazzo” hlača (suknja hlače) kakve lako postaju jedan od ”must have” ljetnih komada odjeće.

Prije nje, vodeća senzacija večeri svakako je bio povratak dvojca I-gle na pistu, pa na toj reviji nije izostala ni vjerna publika Nataše Mihaljčišin i Martine Vrdoljak. Iako dvije dizajnerice odavno funkcioniraju kao atelier koji reviju zapravo i ne treba, jer svoje vjerne poklonike odijeva gotovo isključivo ”po mjeri”, ovaj put su pokazale kolekciju nastalu u suradnji s pulskom modnom kućom ”Arena”, zasnovanu na trikotažnim modelima i pletenini, a koja će zasigurno privući i neke nove fanove rukopisa ovih dviju dizajnerica.

Dok je Ivica Skoko, izrazito orjentiran na izradu koktel i večernjih haljina, nastavio svojim jasno zacrtanim putem i prikazao još jednu kolekciju namijenjenu damama koje se u njega kunu, zanimljive su kreacije i dah svježine različitih promišljanja pokazali ostali sudionici ove večeri, mlade snage Clash of 9, Aleksandar Žarevac, Matija Čop (konceptualac koji je kao uvertiru mini kolekcije od svega tri modela prikazao eksperimentalni video uradak) i Morana Krklec.