Avangarda za prvi dan 24. Cro A Portera

| Fashion |

24. CAP
24. sezona Cro A Portera počela je avangardom

Počeo je Cro A Porter i već nam je prvi dan pokazao najbolje od domaće avangardne mode. Večer posvećena isključivo avangardi održala se u muzeju automobila Ferdinand Budicki i vrlo dobro je zaživjela u ambijentu s oldtimerima. Pista je bila u obliku slova U, a pretežito je postojao samo jedan red. Koncept piste i stvorena atmosfera djelovali su zanimljivo no negativna strana je bilo osvjetljenje koje na jednom dijelu piste nije pružalo dobar pogled na sam model. Sinoć su se predstavili sljedeći dizajneri: XD Xenia Design, Vedrana Mastela, Etna Maar, Mario Vijačkić, Even East i Spirit by T.B. U nastavku pogledajte recenzije revija.

XD XENIA DESIGN

24. CAP
XD Xenia Design

Večer je otvorila dobro poznata domaća dizajnerica, Ksenija Vrbanić. Kolekcija je otvorena kaputom, a upravo je XD outwear svake sezone iznimno uspješan. Lajtmotiv su bili izrezi u obliku polukruga kao i ogoljena ramena i slojevitost. Kroz kolekciju se protezala dekonstrukcija, kao i asimetrija na većini odjevnih komada, a dozu seksipila davali su izrezi, otvoreni cifovi i prorezi na nogama. Pretežito u crnoj, bijeloj i sivoj boji, kolekcija je razbijena zelenom i nijansama plave, kao i simpatičnim uzorkom točkica. Jedna od globalno najpoznatijih domaćih dizajnerica s mnoštvom prodajnih mjesta i zaista kvalitetnom odjećom (pritom ne misleći samo estetski) dobro zna koja joj je target skupina i što njena klijentela želi te im to svake sezone vrhunski prezentira. Jedino je žalosno što joj domaći mediji ne daju dovoljno kredita poput njenim više ili manje poznatim kolegama.

VEDRANA MASTELA

24. CAP
Vedrana Mastela

Nova mlada nada domaće modne scene je i Vedrana Mastela koja je prošle sezone predstavila svoju prvu kolekciju na Cro A Porteru. S obzirom na to da je dobila izvrsnu kritiku, očekivanja su bila velika, a takav pritisak često zna staviti dizajnerovu kreativnost pod preveliko opterećenje. Izgleda da se Masteli to nije dogodilo i pokazala je kako i dalje vješto i interesantno koketira s uličnim stilom. Ovogodišnja kolekcija poprimila je jednu sportsku notu, što je bilo vrlo jasno vidljivo u krojevima; Modeli su bili pojednostavljeni i djelovali ravno, vidjeli smo velik broj bermudi i majica na bretele. Vedrana je vješto dekonstruirala i običan bijeli T-shirt, a tijekom kolekcije je sve zaigrala ubacivanjem ljubičaste i zelene boje, umetanjem materijala u materijal i volanima. Sljedeće godine će na njoj ponovno biti velik pritisak.

ETNA MAAR

24. CAP
Etna Maar

Dizajnerica poznata po koketiranju s pleteninom, Andrijana Subotić Pjajčik, ove sezone inspirirala se Matrixom što se dalo naslutiti po dugim kaputima i sitnom printu po komadima odjeće. Kolekcija je, već tradicionalno, bila ispunjena oversized asimetričnom pleteninom koja izgleda neodoljivo meko i privlačno, no ono što je oduševilo bila su tri elementa: Dekonstrukcija klasične bijele košulje, reinterpretacija male crne haljine te torbe. Košulje su imale jednu buntovnu vibru sa sitnim "Matrix" printom i pravi su statement komad, kao i torbice. Iznenadila nas je upotreba umjetnog krzna koje je odlično izgledalo na vanjskim džepovima našivenim na odjeću u maniri torbica. Jedina zamjerka ide u vidu tajici koje su bile djelomično prozirne, no možda je i do već spomenute rasvjete...

MARIO VIJAČKIĆ

24. CAP
Mario Vijačkić

Još jedan mladi dizajner na pisti Cro A Portera je Mario Vijačkić koji se sinoć predstavio svojom drugom kolekcijom. S obzirom na prošlu kolekciju, vidimo svojevrstan zaokret u dizajnu, no potpis i dalje ostaje vidljiv. Ponovno se poigravao volumenom, no nadodali bi i igru strukturama kao i s prozračnošću i oprekom kruto/lepršavo. Njegovi modeli bili su sastavljeni u patchwork maniri i vizualno su bili vrlo interesantni, kao i neon printevi ornamenata koji su upadali u oko, posebice na vrlo seksipilnoj suknji. Tijekom revije imali smo priliku vidjeti i mnoštvo hlača visokog struka i pomalo boxy krojenih crop topova s i bez izreza. Za kraj je predstavio svoju verziju moderne mladenke koja je nosila usku i poluprozirnu bijelu haljinu - seksipilno i odvažno.

EVEN EAST

24. CAP
Even East

Možda to previše naglašavamo, ali još jedan CAP newcomer sinoć je predstavio svoju novu kolekciju. Vedran Sardelić inspirirao se Japanom i pretočio to u kolekciju ispunjenu krutim i lepršavim komadima koji su se izvrsno nadopunjavali. Kruti komadi su odisali stavom, bili ispunjeni bojama i imali volumenom naglašene karakteristike, dok je lepršav dio bio vrlo uzak, ženstven i prozračan. Kolekcija je bila ispunjena dekonstrukcijom, a jedan od najboljih komada svakako je bila haljina/tunika (nismo sigurni) od različitih bojanih i teksturiranih komada kože s naglašenim ramenima. Kao i prije navedeni newcomeri, veselimo se i daljnjem radu Sardelića.

TOMISLAV BAHORIĆ

24. CAP
Spirit by T.B.

Je li klišej reći da je Bahorić svake godine samo bolji? Njegov konstantan rast već pomalo postaje zastrašujuć, no istovremeno nam pruža i nevjerojatnu satisfakciju. Ovaj dizajner je svoj potpis već izgradio i naučio ga vješto reinterpretirati iz sezone u sezonu. Novitet je nekolicina ženskih modela (koji su bili jednako cool poput muških), no ipak bi se fokusirali isključivo na muški i većinski dio kolekcije. Moramo primijetiti da je njegov izričaj ove sezone dobio jedan ulični twist. Kolekcija je djelovala vidno urbanije no protekle, ali je imala elemente koji su je vizualno omekšali. Bahorić je neustrašivo prikazao muški crop top tj. dugu vestu na kopčice te crnu bundu, komade koji su atipično muževni, no kao i uvijek, na njegovim modelima izgledaju poprilično "macho". Genijalne su bile i dekonstruirane košulje s pomaknutim kopčanjem, kao i svi komadi s umetnutim metalnim kružićima i kapuljačama. Neka nova svježina nas je oprala pri pogledu na novu kolekciju Spirit by T.B.-ja te se nadamo da će domaći muškarci biti itekako zahvalni na onome što im je Bahorić ovom kolekcijom omogućio - da budu magnetično seksipilni, moćni i unikatni.