Zašto trebate uvrstiti kamilicu u svoju skincare rutinu?

| Beauty |

Instagram/ @z.kosek

Čaj od kamilice poznat je način da postignete osjećaj smirenosti prije spavanja.

 

Kamilica je biljni lijek koji se, već, tisućama godina koristi za poticanje sna , ublažavanje stresa i ublažavanje želučanih tegoba jer smanjuje simptome žgaravice i mučnine.

No, ako obratite pažnju na popise sastojaka na kozmetičkim proizvodima, vjerojatno ćete primijetili da se kamilica pojavljuje u velikom broju skincare proizvoda koji su formulirani za liječenje i smirivanje kože.

Postoji nekoliko blagodati kamilice kada je u pitanju zdravlje i izgled kože. Baš kao što kamilica pomaže smiriti um i tijelo,ona ima slične učinke i na kožu.

Kamilica ima protuupalna i antioksidacijska svojstva koja mogu pomoći umiriti kožu, smanjujući crvenilo i mrlje. Također, može ublažiti iritacije kože poput ekcema, psorijaze i rozaceje. Antioksidanti u kamilici pomažu u jačanju zdravlja kože kako bi ona dobila unutarnji sjaj te čak izbjeljuju tamne mrlje i podočnjake.

Naime, ohlađene vrećice čaja od kamilice mogu posvijetliti područje ispod oka i smanjiti natečenost.

Stari Egipćani, Grci i Rimljani koristili  su čaj od kamilice za liječenje i poticanje zarastanja rana. Poznato je da polifenoli i fitokemikalije u kamilici ubrzavaju regeneraciju stanica smanjujući pojavu sitnih linija, bora i ožiljaka.

Ako vam ovi razlozi nisu dovoljni da se ukrcate na vlak s kamilicom u skincare rutini, ti isti polifenoli se, također, bore protiv štetnih slobodnih radikala te štite vašu kožu od oštećenja uzrokovanih vanjskim čimbenicima i usporavaju znakove starenja.