Zašto radioaktivni lusteri?

| Art |

Radioaktivni luster

Ova nevjerojatna izložba dokaz je da vrlo često nismo svjesni u kakvom svijetu živimo i koliko nam umjetnost pomaže u procesu osvještavanja.

Australski dvojac Ken i Julia Vonetani u Sydneyu su postavili izložbu nazvanu "What the Birds Knew" (Što su ptice znale) na kojoj su izložili 29 lustera napravljenih od urana. Cilj nije bio ozračiti Centar suvremene azijske kulture već podsjetiti na strahotu koja se prošle godine dogodila u japanskoj Fukushimi. Naime, svaki luster napravljen je od stotina starih perlica urana, a predstavlja jednu državu koja korisiti i ovisi o nuklearnoj energiji. Veličina samog lustera ovisi o tome koliko energije pojedina država troši što SAD stavlja na pravo mjesto, a u stopu ga slijede Francuska, Japan i Rusija.

Samo ime izložbe dolazi iz imena poslijeratnog filma Akire Kurosawe iz 1955. godine "Ja živim u strahu" u kojem protagonist objašnjava kako bi ptice sigurno pobjegle da su znale kakva im ekološka katastrofa prijeti. A radioaktivno staklo korišteno je kako bi umjetnici dočarali strah od radijacije s kojim se Japan svakodnevno susreće.