Za dobro jutro slušamo: Lana Jurčević i Duša Hrvatske!

| Art |

Lana Jurčević

Na nedavnoj dodjeli "Nogometnog Oscara" u hotelu Westin, na izboru najboljih nogometaša Hrvatske, kao jedini glazbeni izvođač nastupila je Lana Jurčević s pjesmom "Duša Hrvatska". Pjesmu koja govori o vjeri, optimizmu i zajedništvu Lana je posvetila Hrvatskoj, ljudima u njoj, ali i onima koji žive u dijaspori.

Lana Jurčević: Duša Hrvatska

Iako je pjesmom otpratila naše nogometne reprezentativce na svjetsko prvenstvo u Brazil, „Duša Hrvatska“ nije vezana uz nogomet, već uz ljubav prema domovini i srcima koja kucaju kao jedno. No, sudeći prema reakcijama naših reprezentativaca sinoć, čini se kako će se upravo ova pjesma oriti Brazilom. Dečki su se prije svog odlaska slikali s Laninim plesačicama te Lanin singl „Duša Hrvatska“ ponijeli sa sobom na ovaj važan nogometni put.

Autor glazbe nove pjesme sama je Lana, dok se za tekst pobrinuo tekstopisac Faruk Buljubašić Fayo. Ono što je zanimljivo je da su se oba autora u ovom slučaju, u humanitarne svrhe, odrekli autorskih prava. Naime, u sklopu akcije HDS ZAMP (Playlista za Slavoniju), sav novac od vrćenja pjesme „Duša Hrvatska“ odlazi stradalima u nedavnim poplavama u Slavoniji.

Lana Jurčević
Lana Jurčević i Duša Hrvatska

„Što sam starija, osjećam sve veću povezanost i ponos prema svojoj zemlji, prema ljudima koji se s takvom snagom ujedine u teškim trenucima pa mi srce bude veliko. S jedne strane smo toliko mali, a toliko jaki kad imamo neku misiju. Ponosna sam, vjerojatno kao i svi drugi i na sportaše koji u svijetu toliko uspješno predstavljaju Hrvatsku, na naše more, ljude, Hrvatske boje... sve ono što se spominje u pjesmi“. – govori Lana o nadahnuću za pjesmu „Duša Hrvatska“ te nastavlja: „Čini mi se kako nam u zadnje vrijeme svima nedostaje dobrih vijesti, a svakome od nas potrebni su poticaj i vjera da se pokrenemo te vjerujemo u bolje sutra. To je pravi i jedini razlog zašto smo pjesmu ipak odlučili objaviti…. Željeli smo ljudima napokon nešto i pokloniti, dati nešto za što se ne moraju ni pomučiti ni potruditi. Jednostavno im dati nešto što će im možda izmamiti osmjeh na lice ili im bar malo razvedriti dan.“