Voća i povrća (očito) nikada dosta

| Lifestyle |

Koliko porcija voća i povrća pojedete svaki dan? Nedavni članak u časopisu New Scientists inzistiraju na tome kako bismo trebali udvostručiti naš dnevni unos voća i povrća.

"Pet porcija na dan jednostavno nam nije dovoljno - trebali bismo pojesti 10 porcija voća ili povrća na dan kako bi smanjili šanse od mogućeg srčanog udara ili raka." Ove tvrdnje temelje se na analizi 95 prethodnih studija koje uspoređuju odnos između prehrane i zdravlja.

"Pet porcija na dan nije loše ", kaže Dagfinn Aune s Imperial Collegea u Londonu. "No, više je čak i bolje." Prema ovom nedavnom pregledu, pojedinci koji su jeli 10 porcija voća i povrća dnevno, broje tri puta niži rizik od smrti od bolesti povezanih sa zdravljem, nego oni koji nisu jeli voće ili povrće tijekom studije (koja je trajala od tri do 30 godina). Konzumacija križonosnog povrća - kao što su brokula, prokulice i kelj - bila je povezana sa smanjenjem rizika od raka.

Dakle, ako je vaš trenutna dnevna doza voća i povrća svedena na pet porcija ili manje, počine unositi više te iskoristite brojne zdravstvene prednosti.