Vidam park - adrenalinska avantura u srcu Budimpešte

| Travel |

Budimpešta ne ističe na svakom koraku kako je grad prijatelj djece, ali ona to svakako je, možda i više od nekih drugih gradova koji nose tu titulu. Stalni postav cirkuskih predstava, Zoo, dječji muzeji, parkovi, bazeni, kazališta, skate-zona, tropic-akvarij... samo su dio ponude kojom mađarski glavni grad pokušava život mališana učiniti sadržajnijim. Kada posjetite gotovo stotinu zabavnih, tematskih, vodenih, luna parkova mislite da ste sve vidjeli i da vas više ništa ne može iznenaditi. Ipak posjet Vidam parku u Budimpešti poljuljao je to moje lažno uvjerenje. Čitajući recenzije Vidam parka dobio sam dojam da je to samo oveći lunapark. Smješten u centralnom gradskom parku Varosligeti ipak je bio neodoljivo blizu da bi se zaobišao. Činjenica da posjeduju drveni Roller coaster nije se mogla zanemariti, kao ni želje mog sina...

Močvarno područje Varosligeti je od 13 do 16 stoljeća služilo kao mjesto na kojem su se ustoličavali kraljevi. Zatim se koristilo kao lovište za dvor i plemiće, da bi u 18. i 19. stoljeću bilo pretvoreno u jedan od prvih parkova engleskog stila na starom kontinentu otvorenih za običan puk. Centralno mjesto u parku, na otočiću usred jezera rezervirano je za zamak Vajdahunyad. Viteški dvorac iz bajki sa opkopom, impozantnom kapijom i drvenim mostom danas postaje otvorena pozornica za razne predstave i koncerte. Trg junaka, zoološki vrt, muzeji, dvorana-arena u kojoj se svakodnevno održavaju cirkuske pretstave, robinzonski otok, jedan od najvećih spa u evropi Szechenyi Bath, i naravno Vidam park glavne su zvijezde centralnog parka Budimpešte. 

Za nešto manje od 5000 forinti možete dobiti dnevnu ulaznicu za Vidam. Naravno dnevna karta ne pokriva žetone za zabavne automate unutar parka, ali nažalost za razliku od većine ostalih ne pokriva ni sve atrakcije. Ipak ne morate se previše bojati za budžet na putovanju jer većina atrakcija ulazi u cijenu karte, a ostale nisu preskupe ili prebitne. Odmah na ulazu dočekala nas je stara dama. Carusel „Merry-Go-Round“ gotovo je u cijelosti izrađen od drva početkom prošlog stoljeća. Bez obzira na godine, kažu da je stogodišnjakinja nakon nedavne restauracije zablistala ljepša no ikad. Radovi su se obavljali pod stučnim nadzorom, jer ova atrakcija ima status spomenika. Uz autentičnu muzičku podlogu i nešto fizičke aktivnosti potrebne za „pumpanje“ mehaničkih djelova na konjima Merry će vam izmamiti osmjeh kao i korisnicima prije cijelog stoljeća. Ipak koliko god Merry bila elegantna, profinjena i staromodna ultimativna atrakcija je drveni Roller coaster iz 1922. godine. Kompletna konstrukcija izgrađena je od drvenih greda, a svoju današnju verziju zadržava još od davne 1926 godine. Tada zastrešujuća visina od 17 metara s koje su otvoreni drveni vagoni jurili do cilja danas može izgledati pomalo smješna. Tračnice dugačke jedan kilometar, poslije 9 zavoja spustit će vas u stanicu brzinom od 40 km na sat. Vjerojatno ni time nećete biti prestravljeni, ali pomisao na bezbrojne grede i njihove nesavršene spojeve natjerati će vam adrenalin u žile. Obzirom da je ova atrakcija uvedena u registar kao povjesni spomenik očekivano je da će i sljedeće generacije moći uživati u njezinim čarima. Iako Vidam nije tematski park kao primjerice Garda, Lego, Disney i ostali landovi, teško se oteti dojmu da bi uz još poneku atrakciju ovog tipa mogao postati „povjesni land“. U prilog tome ide i činjenica da je park službeno otvoren 1950. i nakon nekoliko porođajnih godina uspio je premašiti brojku od 2 milijuna posjetitelja godišnje. U to se vrijeme Fun park u Budimpešti uspoređivao sa Gorkij parkom u Moskvi. Danas, pak osim spomenutih atrakcija Vidam nudi: Ferris Wheel, Sky Flyer, Spinning Coaster, Tower, Top Spin, T-Rex, Mirror Labyrinth... sadržaje koje možete naći u svakom velikom zabavnom parku. Nova koncepcija: tradicije, inovacije i modernizacije, koja se njeguje posljednjih godina, već daje rezultate i vraća ga na prestižnu kartu zabavnih parkova Evrope. Ipak teško se oteti dojmu da će bez nekoliko „novih“ atrakcija i ciljane teme Vidam upasti među top 10 parkova starog kontinenta.  

14. 05. 2012.