Veganske namirnice koje su pune proteina

| Health |

 

Veganskom prehranom se organizam može opskrbiti svim potrebnim nutritivnim sastojcima, uključujući i bjelančevine.

Uz pomoć pravilne veganske prehrane i dodataka prehrani moguće je imati zdravo, snažno i lijepo tijelo. Naime, brojne vrijedne sastojke iz namirnica životinjskog porijekla moguće je pronaći i među biljnim namirnicama. Primjerice, grahorice i prerađevine od grahorica obiluju proteinima. Dakle, soja, grašak, slanutak i grah izvrstan su izvor proteina.

Od soje nastaje i druga vrijedna prerađevina kojom se u veganskoj prehrani redovito nadoknađuju bjelančevine – tofu.

Orašasti plodovi, koje je moguće konzumirati kao grickalice, u salatama, kolačima i kašicama, također su vrijedan izvor proteina za vegane. Danas su na tržištu dostupni i oni egzotični iz drugih dijelova svijeta, tako da vam neće brzo dosaditi.

Ima i žitarica koje su bogate bjelančevinama, a po tome se posebno ističe kvinoja, koja je poznata i kao jedina žitarica koja je kompletan protein, što bi značilo da sadrži sve aminokiseline koje su potrebne da biste dobili savršenu bjelančevinu.

Neke namirnice dovoljno je konzumirati u sasvim malim količinama kako biste iz njih dobili vrijedne nutritivne elemente. Jedna takva je i spirulina u prahu, alga koja je vrlo vrijedan izvor proteina.

No, proteini nisu jedino o čijoj je prisutnosti u vašoj prehrani važno voditi računa ako ste vegan. Općenito je važno paziti da kombiniranom prehranom dobivate i dovoljne količine vitamina i minerala.