Trikovi pomoću kojih ćete duže sačuvati svježe voće i povrće

| Health |

 

Instagram/@camilacoelho

Donosimo vam jednostavne trikove koji će pomoći duže očuvati svježe voće i povrće, što će vam uštedjeti novac i smanjiti broj odlazaka u trgovinu.

Ako svježe voće i povrće duže ostane na višim temperaturama, tada gube svježinu, a njihova nutritivna vrijednost opada i brže se kvare.

U nastavku vam donosimo kako možete duže sačuvati neke od njih.

Banane
Za oksidaciju banana krivac je etilen, ali odvajanjem svake banane s hrpe i umotavanjem stabljike na vrhu voća s plastičnim omotačem može zaustaviti i širenje ovog plina. Ako su već dovoljno sazrele, možete ih ogulite i zamrznuti, a kako biste ih koristili kao dodatak za izradu smoothieja.

Jabuke
Narezana jabuka ili izrezana na kriške može biti dio neke salate ili voćni desert. No, kada se jabuka izreže, kriške vrlo brzo promijene boju i postanu smeđe. Da biste ovo spriječili izrezanu jabuku trebate staviti u hladnu, slanu vodu, a kako bi spriječili oksidaciju (ne više od pola žličice soli na četvrtinu litre vode ili ćete okusiti sol na voću). Nakon pet minuta, osušite kriške i čuvajte ih u hladnjaku hermetički zatvorene u plastičnoj vrećici.

Zelena salata
Ako niste potrošili sve listove zelenila za pripremu salate, listove koji su vam ostali možete sačuvati u posudi, a preko njih staviti komad papirne salvete i posudu zatvoriti prianjajućom folijom. Kada salveta postane vlažna, zamijenite je novim suhim komadom. Još jedan trik: listove zelene salate možete posuti s malo soli. To će izvući dodatnu vlagu iz njih.

Mrkva
Kako biste odgodili isušivanje mrkve, treba je staviti u posudu napunjenu vodom, zatvoriti posudu prianjajućom folijom i čuvati ih u hladnjaku.

Krumpir
Između krumpira stavite nekoliko jabuka. Jabuka proizvodi plin etilen koji može održati krumpir svježim više od osam tjedan. Također, jabuka sprečava klijanje krumpira.

Avokado
Avokado sadrži enzime koji stvaraju smeđi pigment kada je izrezano voće izloženo zraku. Da biste to izbjegli, dovoljno je poprskati ga limunovim sokom. Limunska kiselina sprječava da izrezani avokado potamni.

Limun
Ako po receptu trebate iskoristiti samo malo limunovog soka, umjesto da ga prepolovite, probušite limun vilicom ili štapićem za ražnjić. Na ovaj način možete iscijediti ono što vam je potrebno, bez isušivanja cijelog limuna