Top 6 biljaka koje liječe glavobolju

| Lifestyle |

Zbog manjih glavobolja ljudi samo traže nešto što će otpustiti bol, ali zbog velikih migrena može se javiti i mučnina, stravična bol u glavi kao i osjetljivost na svijetlo i zvuk. Istraživanja su prilično nejasna oko toga zašto nam se uopće javlja glavobolja, ali jedno je sigurno - razlozi migrena leže ispod površine i najčešće se javljaju zbog stresa, umora, prehrane ili nekog drugog lifestyle faktora. Ne postoji medicinski lijek za glavobolje i migrene. Tablete će trenutno smanjiti bol, ali ne i uzrok njenog nastanka. Za nešto prirodniji pristup, postoji nekoliko biljaka i ljekovitih trava koje mogu izliječiti glavobolje ili migrene...

PEPERMINT

Pepermint je biljka koja se obično koristi za smirivanje želuca u formi čaja, ali je također i jako popularan prirodni lijek za glavobolje. Umjesto da ga pijete kao čaj, nanesite esencijalno ulje peperminta direktno na kožu tjemena. Svega nekoliko kapljica će biti dosta kako biste otpustili bol.

VALERIJAN

Obično se koristi kao "uspavljivač" jer ima efekte za smirenje i opuštanje. Čini se kako je posebno učinkovit za migrene. Razlozi zašto pomaže su pomalo nejasni, ali možda zbog umirujućih efekata koji djeluju i na centralni živčani sustav - odakle i dolazi ozbiljna bol.

LAVANDA

Još jedan popularan prirodni lijek za glavobolju. Ova biljka specifičnog mirisa koristi se u malim jastučićima i vrećicama te polaže na čelo. Također, dobra alternativa je i kupka u lavandinom bilju, a možete se i inhalirati lavandinim uljem (ili ga kao i pepermintovo, nanositi direktno na izvor boli). 

Lavanda i njezine soli
Lavanda i njezine soli

KORIJANDER

U antičkim kulturama korijander se često koristio za tretiranje glavobolja i migrena. Najčešće se koristi kao inhalativno sredstvo, ali možete od njega i napraviti jako ukusni čaj.

KADULJA

Kadulja je posebno dobra za konzumaciju nakon obilnim prazničnih ručkova (ili nakon konzumacije puno životinjskih proizvoda) jer odlično djeluje na probavu! Također, Odlična je i za hormonalne glavobolje uz koje obično dolaze valunge. Veće doze kadulje uspješno su korištene kao tretmani za glavobolje i migrene koje se javljaju zbog veće izloženosti radijacijama.

ĐUMBIR

Korijen đumbira se već stoljećima koristi kao medicinska biljka. Posebno je dobar i efektivan za smanjenje glavobolja koje se javljaju uslijed prehlada, virusa i upala sinusa. Đumbir kontrolira upale te može itekako smanjiti bol povezanu s migrenama. Predlažemo da ga stavite u čaj ili se njime inhalirate. Obje varijante efektivno smanjuju intenzitet glavobolja.