Sve što trebate znati o prevenciji raka vrata maternice

| Lifestyle |

Lana Jurčević, Sanja Doležal i Bruno Šimleša informirali građane o prevenciji raka vrata maternice

Na središnjem događanju u City Centeru One West građani su se informirali o raku od kojeg u Hrvatskoj svakoga dana oboli, a svakog trećeg dana premine jedna žena. „Tko može oboljeti, jesu li muškarci sigurni i je li zaraza moguća isključivo putem spolnog odnosa“, samo su neka od pitanja na koja su stručnjaci davali odgovore u sklopu akcije Udruge SVE za NJU povodom obilježavanja 11. tjedna prevencije raka vrata maternice u City Centeru One East i West u Zagrebu. Među zainteresiranim građanima bilo je najviše roditelja, ali su interes za temu pokazali i tinejdžeri, upravo ona generacija kojoj edukacija i prevencija mogu spasiti život.

„Važno je istaknuti kako možemo preventivno djelovati u borbi protiv raka vrata maternice, čiji je jedan od glavnih uzročnika HPV. Ovdje ističem edukaciju mladih, ali i njihovih roditelja, kao jedan od primarnih načina prevencije kako bi se spriječile kobne posljedice koje može uzrokovati ovaj virus“, poručila je predsjednica Udruge SVE za NJU Alemka Balenović te pozvala građane da se informiraju i educiraju putem provjerenih izvora kao što su g.zarez i Hello Curly.

„Hrvatska uvođenjem programa probira i cijepljenja prati trendove zemalja koje su takvim mjerama smanjile pojavnost i smrtnost, no moramo uložiti daljnje napore kako bismo postigli željene rezultate“, istaknula je dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković.

Potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Siniša Varga mnogobrojnim je okupljenim građanima kazao kako je u Hrvatskoj uveden besplatan program cijepljenja protiv HPV-a za sve polaznike prvog razreda srednje škole, no kako je odziv još uvijek malen. „S obzirom na važnost i učinkovitost te vrste cjepiva, takva stopa odaziva nije zadovoljavajuća i nadam se da će se nastaviti raditi na tome i podizati svijest o važnosti odaziva“, izjavio je Varga.

„Prije četiri godine pokrenut je nacionalni program sekundarne prevencije raka vrata maternice, kojeg je potrebno usavršavati, no već sada pokazuje rezultate. Sve vas pozivam da i dalje podržavamo ovakve akcije, da poboljšamo nacionalni program kako bi pojavnost raka vrata maternice bila još manja no što je sada“, kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Čorušić.

Akcija „Biser mudrosti“ provedena je s ciljem da se ukaže na rastući javnozdravstveni problem, ali i svrati pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva nešto više od 300, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, što ukazuje na potresnu činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću. 

Evo što sve trebate znati o raku grlića maternice i HPV-u:

  • U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva nešto više od 300, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena – jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću.
  • Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.
  • Gotovo svaki muškarac ili žena koji su spolno aktivni bit će barem jednom u životu zaraženi HPV-om.
  • Jedna je od najvećih zabluda da je rak vrata maternice, odnosno infekcija HPV-om povezana s neodgovornim spolnim ponašanjem i učestalim mijenjanjem partnera – HPV se može dobiti i priprvom spolnom odnosu, kao i u monogamnoj vezi.
  • HPV-infekcija i rak vrata maternice nisu dokaz da je osoba nemoralna i promiskuitetna, to je infekcija spolno aktivnih osoba.
  • Muškarci nisu samo prijenosnici HPV-a, već i sami mogu oboljeti od nekoliko različitih vrsta karcinoma.
  • Infekcija ne bi smjela biti dozvola za međusobno optuživanje u vezi kao što ni cijepljenje nije dozvola za spolno neodgovorno ponašanje.
  • Cijepljenje protiv HPV-a nije dozvola za spolno neodgovorno ponašanje.
  • Važno je da zajednički i informiramo i educiramo širu javnost kako bi naposljetku svi građani mogli donositi informirane odluke o svom zdravlju.