Što zapravo znače sastojci u vašim beauty proizvodima?

| Beauty |

Ako ste ikada gledali sastojke na poleđini vašeg najdražeg šampona ili gela za umivanje, znate koliko su nerazumljivi i mnogobrojni. Lista koju je čak nemoguće i pročitati svakako je puna štetnih sastojaka, ali ponekad su oni sastojci koji vam zvuče najgore - zapravo bezopasni!

Odlučili smo vam pomoći u dekodiranju sastojaka s deklaracija na vašim omiljenim proizvodima. Jednom kada se upoznate s njima i sa svime što predstavljaju, shvatit ćete kako su neki od njih korisni i efektivni za vas, a od nekih se treba držati što dalje...

Hydroquinone (hidrokinon)
Pri liječenju melasme ili tamnih mrlja na koži, ovaj sastojak je prilično standardan. Hidrokinon je "agent" za izbjeljivanje koji će se najbolje boriti protiv diskoloracija. Također sadrži svojstva antioksidansa i sastavni je dio glikozidnog arbutina. To je najučinkovitije sredstvo za posvjetljivanje kože.

Glycerin (glicerin)
Ako kupujete hidratantnu kremu, svakako potražite ovaj sastojak na poleđini koji čini čuda za suhu kožu. Glicerin je humektant, magnet koji privlači i zadržava vlagu u koži. Krema s glicerinom kao glavnim sastojkom biti će posebno efektivna za saniranje suhe kože. 

Phthalates (ftalati)
Ftalati su omekšivači - koji se koriste kako bi plastika omekšala. Definitivno ih izbjegavajte jer su potencijalno kancerogeni! Ova se grupa kemikalija može često naći u lakovima za nokte, sapunima i lakovima za kosu. Oprez!

Lycopene (likopen)
Likopen je prirodna fitokemikalija koja voću i povrću daje crvenu boju. Također je i snažan antioksidans koji je korisniji od beta-karotena i luteina. Likopen ima nježne učinke posvjetljivanja i može biti koristan za sve tipove kože, pogotovo one sklone pigmentaciji i oštećenjima od sunca. 

Sulfates (sulfati)
Ovi deterdženti se koriste u proizvodima koji su namijenjeni čišćenju - primjerice, šamponima i gelovima za umivanje jer stvaranju sapunicu. Zapravo su prilično grubi i štetni za kožu jer uklanjaju prirodna ulja, čime dolazi do gubitka hidratacije i suhe, lomljive kose. Srećom, mnoge kompanije danas izbjegavaju sulfate u svojoj proizvodnji, ali svejedno pazite na sastojke koji završavaju na sulfat (natrijev sulfat ili amonijev sulfat).

Prirodno vs. organsko
Pojam "prirodno" je prilično širok i donosi labavu definiciju koja nam ne govori puno toga u vezi beauty sastojaka. To nam ne govori ništa o prirodni sastojaka niti odakle oni dolaze, jesu li korišteni pesticidi itd. S druge strane, pojam "organsko" je puno stroži i specifičniji oko toga gdje je nešto nastalo i uvjeti u kojima je uzgojeno.