Simboli bogatstva nekadašnjih maharadža

| Art |

Kao i mnogi drugi milijarderi, i maharadže kolonijalne Indije voljeli su pokazivati vlastito bogatstvo kupovinom ekstravagantnih automobila. Neki od tih automobila, unikatni, ručno rađeni modeli, sada kolekcionarski antikviteti, nedavno su izloženi na sajmu automobila u Parizu. Najlakše vidljivi simboli bogatstva maharadža bili su uglancani Rols-Roycevi na ulicama indijskih gradova, ali ne oni standardni ili uobičajeni.

Fransosa Mercion, direktor pariške izložbe muzejskih automobila, starih i do stotinjak godina, kaže da su ti automobili pravljeni po specifičnim željama njihovih kupaca i dodaje: "Proizvođači su radili izvanredne modifikacije. Na standardno podvozje ugrađivali su i dograđivali ono što su ekstravagantni kupci željeli."

Najneobičniji među izloženim modelima je automobil nazvan "Labud". Njegovu izradu naručio je jedan škotlanđanih koji je živio u Indiji, a kasnije ga prodao maharadži od Nabba.

Gospodin Mercion ističe, kao kuriozitet, mehanizam ugrađen za uklanjanje gužvi ispred automobila:"Vrela para mogla je izbijati iz labudovog vrata i kljuna i u to, maharadžino vrijeme, bila je korištena da ukloni znatiželjnike ispred automobila dok se kretao ulicama Kalkute.“

Vrlo luksuzni talijanski automobil Issota Fraschini 8A, nekada skupi posjed radže Sajida Hussaina od Kotwara, mogao je ići, u svoje vrijeme teško zamislivom brzinom i do 150 kilometara na sat. Radžina kćerka Kenize Mourad objašnjava zašto je njen otac odabrao taj talijanski automobil: "Moj otac je bio izraziti protivnik britanske kolonizacije Indije i zato je, umjesto Rols-Roycea, odabrao talijanski automobil."

Taj automobil je bio jedno vrijeme vlasništvo Petera Granta, menadžera rok-gupe Led Zeppelin. Sada je jedan od najekstravagantnijih modela američke kolekcije nazvane "radža automobili", locirane u saveznoj državi Colorado. Vrijednost tog modela procijenjena je na preko 100.000 dolara.