Prvi pametan sat za slijepe i slabovidne osobe

| Design |

Postoji više od 285 milijuna slijepih i slabovidnih ljudi na svijetu kojima bi život mogao postati bolji uz pomoć prvog smartwatcha na svijetu. Južnokorejski programerski studio Dot proizveo je prvi Brailleov pametni ručni sat, a su njegove karakteristike upravo ono što biste i očekivali od uređaja iz 21. stoljeća.

Dot prikazuje informacije pomoću 4 aktivne dinamičke stanice koje se koriste Brailleovim pismom, a korisnici mogu odabrati brzinu kojom se žele koristiti. Dot se sa smartphoneom spaja putem Bluetootha (baš kao i bilo koji drugi smartwatch) i može primiti bilo koji tekst u bilo kojoj aplikaciji ili bilo koju uslugu kao što su na primjer upute Google Mapsa. Korisnici također mogu slati i jednostavne poruke pomoću gumba sa strane, a podržava i otvoreni API, što znači da svatko može razviti ili prilagoditi aplikaciju za ovaj pametan sat.

Razni digitalni uređaji za slijepe postoje već neko vrijeme sada, ali velika većina njih koriste se isključivo zvukom. To stvara probleme jer korisnik mora priključiti slušalice i odvojiti se od okolnih zvukova (koji su od vitalnog značaja za slijepe osobe) ili moraju svoju informaciju učiniti javnom. Također, postojeći digitalni čitači Braille uređaji uglavnom su glomazni i skupi - samo oko 5% slabovidnih i slijepih osoba posjeduje jedan.

Dot SmartWatch je u razvoju već 3 godine, a tvrtka će konačno početi s isporukom svojih uređaja na 140.000 adresa - navodno je svoj primjerak naručio i Stevie Wonder. Cijena uređaja je trenutno 320 dolara.