Otvorena izložba fotografija Mare Bratoš

| Art |

Sinoć je u Galeriji Greta u Zagrebu otvorena izložba renomirane fotografkinje Mare Bratoš pod nazivom "Prijatelji, poznanici i prijevozna sredstva" u kojoj su na zanimljiv i eksperimentalan način portretirani njeni prijatelji i poznanici Slaven Tolja, Jelena Perčin, Nikša Kušelj, Ivan Salečić, Dubravka Vrgoč, Nenad Korkut, guverner Boris Vujčić i Joško Tomasović.

Na prvi mah, portreti prijatelja, poznanika i prijevoznih sredstava Mare Bratoš mogli bi eventualno upućivati na neke bliske i neraskidive veze među nabrojanim fotografskim predlošcima. No, doslovnost pristupa i tumačenja mogla bi samo zbuniti nenamjernog gledaoca pred okupljenom serijom fotografija.

Mara Bratoš

Naime, naslov izložbenog projekta slobodno je nadahnut jednim drugim slavnim naslovom romana  „Zen i umjetnost održavanja motocikla“ Roberta M. Pirsiga. U oba slučaja, naslovi su tek obrubi kojima se prebrojavaju motivi i poigrava s očekivanjima, a de facto se izigravaju sve direktne analogije.

Fotografije su to koje znatno toga otkrivaju o autoričinom fotografskom senzibilitetu, ponešto o portretiranim akterima, znancima i prijateljima, a sasvim usputno i neminovno i o samim prijevoznim sredstvima.

Izložbu su usprkos snježnom vremenu posjetila brojna imena društvenog života poput Mislava Čavajde, Nikše Kušelja,  Livia Badurine, Mirana Kurspahića, Boruta Mihalića te brojni drugi.

Izložbu "Prijatelji, poznanici i prijevozna sredstva" možete pogledati u Galeriji Greta do 19.1.2013