Novi arhitektonski hit - betonska kuća

| Design |

U modernoj arhitekturi sve se više povećava broj kuća građenih od betona. Betonska kuća II nastala u arhitektonskom studiu A-Cero Architectural idealna je da razuvjeri sve one koji misle da betonske kuće nemaju toplinu, osobnost i sve ostalo potrebno za ugodan život.

Ova kuća je poprilično velika, 1600 metara kvadratnih stambenog prostora i oko 5000 m2 zemljišta oko kuće nalazi se u predgrađu Madrida u Španjolskoj. Iako je kuća prostrana i sve se nalazi na samo jednoj etaži djeluje vrlo ugodno i toplo te praktično za život. Prvi dojam koji ova građevina ostavlja je da se kuća skriva između golemih betonskih blokova. Cementni zidovi obojeni u antracit u kombinaciji sa bujnim lišćem ostavljaju dojam da se penju skroz do neba. S pročelja rezidencije pruža se impresivan pogled na interijer tako da i hladan beton pokazuje znakove topline, osobnosti i osjećaja dobrodošlice. Čisti rezovi geometrijskog dizajna u eksterijeru evidentni su i u interijeru što se vidi kroz velike prozore.

Uređena trava dominira okućnicom te se stapa sa velikim betonskim stijenama nadopunjujući se. Kod ulaza u kuću na bočnim stranama trava se penje sve do krova kuće. Arhitekti nisu htjeli ostaviti goli travnjak pa su posadili različite biljke koje krajoliku daju prirodan  izgled. Osim biljaka, glavni element vrta su veliki ribnjak i fontana. Glavni ulaz u kuću ostavlja dojam da se prilazi srednjevjekovnom spomeniku na što najviše utječu visoki betonski zidovi.

Interijer je dizajniran kao veliki otvoren prostor sa ponekim pregradnim zidovima koji odvajaju blagovaonicu za dvanaestero ljudi i luksuzni dnevni boravak. Velika kuhinja svijetlih tonova sa elementima antracita i cinka ima nekonvencionalne kutove te se na sredini nalazi veliki kuhinjski otok sa štednjakom i bar sa mjestom za sjedenje. Prostorije u stražnjem djelu kuće također su jednako impresivne, uređene u sivim i bijelim tonovima. Veliki, neutralni tepisi prekrivaju betonske podove dok su boje na zidovima u skladu sa cink bijelim i sivim tonovima ostatka kuće. Namještaj sive, crne i bijele boje dodatno naglašava boje umjetnina i skulptura koje cijelom dizajnu daju jedinstven osjećaj. Dnevni boravak i blagovaonica su puni prirodnog svjetla koje dopire kroz velike prozore dok minimalna i skrivena rasvjeta ima dramatičan učinak na cijeli prostor. Drvo, inox, metal i staklo elementi su korišteni u dizajnu interijera. Legendarne i uvijek u stilu Barcelona stolice upotpunjuju dnevni boravak dok jedinstven lightbox stol daje dojam topline i udubnosti. U uređenju se pazilo na svaki detalj. Na  stražnjem pročelju ističu se veliki prozori sa pogledom na vrt koji vizualno dodatno povećavaju prostor. Veliki prozor u dnevnom boravku je gotovo neprimjetan kako bi se cijeli prostor stopio s vanjskim prostorom i prirodo, a navedeni element dominira cijelom kućom osim u podzemnoj garaži ili u privatnom kinu koje je smješteno ispod zemlje. Održivi dizajn je od velike važnosti za ovakav prostor, a fasada i krov imaju glavnu ulogu u ekološkom razvoju jer se upravo po njima uzgajaju biljke i razna vegetacija što je ujedno vizualno atraktivno, te ekološki funkcionalno i prihvatljivo. Osim toga na krovu se nalaze i solarne ploče koje kuću opskrbljuju solarnom energijom. Cijeli kompleks kombinacija je vanjskih i unutarnjih elemenata posebno odabranih s ciljem da se beton prikaže na topao i ugodan način.