Nova it rovinjska gastro destinacija: Konoba Kantinon

| Wine and dine |

Konoba Kantinon

Pred nama je divan, nadamo se i sunčan vikend kojeg upotpunjuje i Dan žena, stoga ako vaša bolja polovica ne zna gdje bi vas mogla povesti ili pak planirate s prijateljicama malo pobjeći iz gradske gužve, predložite im izlet u Istru, točnije u Rovinj na Tjedan restorana u neodoljivu konobu Kantinon.

Svoju su ljubav i znanje prema hrani i vinu vodeći hrvatski sommelier Emil Perdec i donedavni šef kuhinje hotela Monte Mulini te jedan od članova žirija u RTL-ovoj emisiji "3,2,1 kuhaj!" Tomislav Gretić pokazali već u proslavljenom rovinjskom restoranu Wine Vault, a nedavno su ponovno udružili snage i predstavili novi koncept tradicionalne rovinjske kuhinje u sada već poznatoj konobi Kantinon koja se nalazi na samoj gradskoj rivi.

Konoba Kantinon
Konoba Kantinon

Kantinon je mjesto lokalnih ljudi. Mjesto gdje se jede dobro, gdje se igraju briškule, gdje se čuje tko je noćas ulovio najveću ribu i popije bevanda. Mjesto gdje se gosti dočekuju otvorenih vrata i punog stola. Gdje se jede najbolji pršut, najsvježija skuta, pije najhladnija malvazija i susreću najdraži ljudi. Mjesto u koje se uvijek vraćamo, autentično i tradicionalno, jednostavno – Kantinon“, ističe ponajbolji hrvatski sommelier Emil Perdec, koji je ujedno i višestruki državni prvak te dvostruki sudionik na prestižnom natjecanju Trophée Ruinart u Francuskoj.

Konoba Kantinon
Konoba Kantinon

Ova tradicionalno uređena konoba s osvježenim jelovnikom i interijerom predstavlja malo drugačiji koncept istarske kuhinje, a specijaliteti na jelovniku inspirirani su rovinjskom ribarskom tradicijom i starim, ponovno otkrivenim receptima. Jednostavna sezonska jela, rižoti, tjestenine i plate pripremaju se od lokalno uzgojenih sastojaka, a na karti pića nalaze se najbolja istarska vina, rakije, grape i pivo čije posluživanje nosi dozu originalnosti za Rovinj, a poslužuje se u krigli od litre. Kuhinju Kantinona chef Tomislav Gretić opisuje kao ribarsku starinsku kuhinju koja je bogata skrivenim starim receptima koji su polako zaboravljeni i nisu u svakodnevnoj ponudi istarskih konoba i restorana.

Konoba Kantinon
Konoba Kantinon

Hrana je poslužena na jednostavan način – jela kao što su rižoto i tjestenina se serviraju u posudama u kojima su i kuhani, a hladni naresci poput pršuta, pancete i sira serviraju se na drvenim daskama uz dodatak ulja i maslina. Zanimljivo je da je prostor današnjeg Kantinona prije nego što je postao konobom bio vinski podrum, odakle i dolazi njegovo ime (tal. cantina - podrum). Kantinon ima 85 sjedećih mjesta u zatvorenom i šest mjesta na otvorenom prostoru, a radno vrijeme je od 12 do 22 sata svakim danom osim ponedjeljka i utorka.

Konoba Kantinon
Konoba Kantinon

Trenutačno glavni kuhar u konobi Kantinon je Danijel Milanović, a ono što vam mi preporučamo je da svoj vikend zasladite morskom hranom za dušu.

Evo što vam donosi Tjedan restorana u konobi Kantinon:

Tjedan restorana 2015. - Konoba Kantinon
Tjedan restorana 2015. - Konoba Kantinon