Najkreativniji ste u ovim godinama!

| Lifestyle |

Fotografiranje

Mnogi odrasli imaju tendenciju da oplakuju svoje dane mladenačke naivnosti i kreativnosti koji često dolazi u paketu. Bez filtera za misli, ni brige za tuđe mišljenje, djetinjstvo je služilo za razmišljanje izvan okvira. I dok bismo svi voljeli imati onu istu dječju radoznalost i čuđenje kao odrasli, ispada da najbolje godine za kreativnost zapravo dolaze na red nekoliko desetljeća nakon djetinjstva.

Razmotrimo istraživanje iz Erasmus School of Economics u Nizozemskoj. Philip Hans Franses, ekonomist i profesor na sveučilištu, posvetio je svoju karijeru proučavanju svijesti najkreativnijih ljudi na svijetu. Posebno se usredotočio na literarane Nobelovce laureate, najpopularnije klasične skladatelje te na 221 svjetski slavnih slikara. Franses je proveo tri odvojene studije između 2013. i 2016. godine. Nakon analize rezultata ove tri studije, Franses je pronašao prosječnu dob kada je naša kreativnost na vrhu - s 42 godine!

Što se tiče životnog vijeka, svaki od nekoliko stotina kreativaca odživio je otprilike 61% svog života ili oko dvije trećine kada su proizvodili svoja najutjecajnija djela. Dok se Fransesova studija usredotočila na vrlo specifičnu ograničenu skupinu kreativnih pojedinaca, njegovi rezultati daju legitimitet ideji da se kreativni genije može razviti tijekom života, a ne samo u ranim 20-tima (gledamo u vas, Mark Zuckerberg).