Najbolje svjetske reklame: Jeste li svjesni ovoga? Stanite, pogledajte i razmislite!

| Art |

U većini slučajeva nas reklame ili izuzetno iživciraju ili nas dobro nasmiju. Nekako smo neprestano okruženi reklama koje nam bez pitanja ulaze u naše svakodnevne živote. Svjesni smo tog utjecaja kojeg reklame (stvorene od strane kompanija) imaju na nas gurajući nam proizvode kroz grlo najčešće na silu. No kada je cilj reklame određeno društveno ili ekološko pitanje, tada negativna priča o reklamama staje.

Reklame koje smo izdvojili odličan su primjer efektivne strategije oglašavanja za socijalna pitanja. To su kampanje koje omogućuju da se njihov glas čuje, privuče pažnju i dobro zapamti.  Nije lako upoznati ljude sa socijalnim i ekološkim problemima, a kamoli ih natjerati da češće razmišljaju i brinu se o istim, no to je jedini ključ uspjeha takvih kampanja – podrška široke javnosti.

Reklame o društvenim i ekološkim problemima
Reklame o društvenim i ekološkim problemima

Nisu sve reklame kreativna dijela različitih organizacija koja se brinu o društvu i ekologiji. Postoje i kompanije koje promocijom nekog ekološkog ili društvenog problema stvaraju imidž i indirektno utječu na kupce. Jedan od najpoznatijih takvih primjera je reklama za Benetton s kampanjom „UNHATE“. Tada je Benetton izazvao veliki šok sa svojim jumbo plakatima na kojima se ljube Obama i Chavez te Merkel i Sarkozy pozivajući tako na mir i „nemržnju“.  „Reklama opravdava svoje postajanje kada se koristi u svrhu javnog interesa. Reklama je izuzetno moćan alat kojemu svrha ne leži za komercijalne svrhe – to je samo površna razina oglašavanja“ rekao je nasljednik „oca oglašavanja“ Howard Gossage.  Mi smo se složili i izdvojili najbolje od najboljih, stoga uzmite si vremena, sjednite i razmislite kako možete pomoći jer zajedno smo jači!

Benetton
Benetton "UNHATE"