Jeste li znali da je adresa na Gmailu ista s točkom i bez točke?

| Tech |

Jeste li ikada dobili email i nešto vam je bilo čudno? Jeste li ikada vidjeli da se do vaše email adrese pojavi natpis (Da, to ste vi!)? Tri su uobičajena razloga zbog kojih korisnici usluge Gmail misle da primaju nečiju tuđu poštu, a mi vam donosimo sve detalje u nastavku!

Adrese su slične, ali jedna ima više, a druga manje točaka (.) ili imaju drukčije raspoređena velika i mala slova
Katkad možete primiti poruku poslanu na adresu koja je slična vašoj, ali sadrži više ili manje točaka, ili su one drugačije raspoređene. Znamo da ćete se možda zabrinuti da se tuđa pošta prosljeđuje na vaš račun, no nema razloga. Obje su te adrese vaše.

Gmail ne raspoznaje točke kao znakove unutar korisničkih imena pa ih možete dodati u adresu na usluzi Gmail ili ukloniti iz nje, a da se pritom ne promijeni stvarna odredišna adresa. Sve će poruke dođi u vašu (i to samo u vašu) pristiglu poštu. Ukratko:

  • homersimpson@gmail.com = hom.er.sim.ps.on@gmail.com
  • homersimpson@gmail.com = HOMERSIMPSON@gmail.com
  • homerjsimpson@gmail.com = Homer.J.Simpson@gmail.com

Sve te adrese pripadaju istoj osobi. U to se možete uvjeriti tako da se pokušate prijaviti sa svojim korisničkim imenom, ali mu dodajte ili uklonite točku. U svakom ćete slučaju doći na svoj račun.

Ako primite poštu za koju sumnjate da je namijenjena nekom drugom, moguće je da je pošiljatelj upisao pogrešnu adresu, baš kao što se i vama vjerojatno znalo dogoditi da birate krivi telefonski broj. U tim slučajevima predlažemo vam da se, ako je to moguće, obratite izvornom pošiljatelju ili web-lokaciji da biste ih upozorili na pogrešku.

Još jedna napomena: Google Apps prepoznaje točke. Ako želite da vaše korisničko ime sadrži točku, od administratora domene zatražite dodavanje željenog korisničkog imena kao nadimka.

Vaša adresa nije uopće navedena
Ako svoju adresu ne vidite u poljima zaglavlja Prima: ili Kopija:, pošiljatelj vam je vjerojatno poslao "skrivenu kopiju" (Bcc:). Polje Skrivena kopija: ne prikazuje se u zaglavlju primljenih poruka. To znači da nećete vidjeti svoju adresu e-pošte pri vrhu nijedne poruke koju primite kao skrivenu kopiju.

Ako primate mnogo poruka adresiranih na drugog korisnika usluge Gmail, postoji mogućnost i da je netko slučajno konfigurirao svoj račun za automatsko prosljeđivanje poruka e-pošte vama. Da biste vidjeli je li to u pitanju, otvorite cijela zaglavlja poruka: kliknite strelicu dolje uz Odgovor (ili More options u pregledniku Safari) te odaberite Prikaži izvornik. Počevši od vrha potražite X-Forwarded-For. Ako vidite X-Forwarded-For, znači da drugi korisnik usluge Gmail prosljeđuje poruke e-pošte na vašu adresu. Preporučujemo vam da mu se obratite i obavijestite ga o pogrešci. Imajte na umu da u zaglavljima neće biti nijednog podatka X-Forwarded-For ako je poruka automatski proslijeđena s računa koji nije Gmailov račun.

Osim toga, ako primate poruke poslane na vaše korisničko ime uz nastavak @googlemail.com, ne brinite se. homerjsimpson@gmail.com ista je adresa kao homerjsimpson@googlemail.com; domena googlemail.com naziv je Googleove domene za e-poštu za korisnike u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. To znači da ako registrirate svoje korisničko ime na domeni @gmail.com, to ime postaje nedostupno i na domeni @googlemail.com.