Londonske priče: Portobello Market

| Travel |

Portobello Market u zapadnom Londonu je jedna od najpoznatijih uličnih tržnica na svijetu.

Malo ljudi zna povijest ove živahne ulice i činjenicu da je nekada to bila farma nazvana po Puerto Bellu na Karibima, u spomen admiralu Vernonu, koji je osvojio taj grad davne 1739. godine.

Ulica Portobello proteže se kroz srce Notting Hilla, trendi područja Londona koje je dobilo na popularnosti nakon snimanja istoimenog filma s Juliom Roberts i Hughom Grantom u glavnim ulogama.

Portobello Market zauzima većinu ulice pod imenom Portobello Road. Sama tržnica dugačka je preko 3 kilometra i na subotnjoj gužvi to postaje poprilična šetnja s jednog kraja ulice na drugi. Dovoljno je doći oko 10 sati ujutro kako bi krenuli u razgledavanje i ulovili pravo malo bogatstvo po izuzetno niskoj cijeni jer u 11:30 počinju poprilične gužve. Nažalost, morate pripaziti na slobodu fotografiranja jer nije svugdje dozvoljeno što možete očitati ili sa natpisa ili sa mrkog pogleda prodavača dok vas mjerka.

Tržnica se dijeli na 5 ''zona'' na koje vas svako malo podsjećaju simpatične tablice na rasvjetnim stupovima.

1. ''ANTIQUES''

Antikviteti su ono po čemu je Portobello najpoznatiji. Na štandovima možete pronaći razne sitnice, a u dućanima koji se nalaze iza štandova naići ćete na stare Louis Vuitton kofere, kovčege koji datiraju iz davnih 1900-ih, kožne stolice, dalekozore i slične stvari koje odišu kvalitetom.

2. ''FRUITS & VEG''

Svakako preporučam da dođete gladni. Delicije se nude na svakom koraku i čak ako niste zainteresirani za kupovinu ljubazni prodavači ponudit će vam komadić da probate. Kao samoprozvani gurman ja sam se jako fokusirala na hranu jer me neizmjerno mamila mirisima i bojama.

3. ''NEW GOODS''

Kao i na svakoj tržnici pa tako i na ovoj ako tražite jeftine čarape, pakete baterija, košare za rublje i ostala jeftina svakodnevna dobra ovdje se nude po raznim popustima.

4. ''FASHION''

''Modni štandovi'' zapravo se protežu kroz cijelu ulicu pa ako ste pravi ljubitelj mode malo ćete se nahodati. Na štandovima se nude torbe, što originali, što kopije, razni materijali, od najfinije čipke do kože, kaputi, kostimi, cipele i modni dodaci.

5. ''SECOND HAND''

S obzirom da se ovaj dio nalazi na samom kraju ulice rijetko koji turist dospije ovdje. Ako ste pravi fashionista vjerujem da ćete potegnuti i do ovog dijela jer se nudi razna odjeća po itekako pristupačnim cijenama. Vrijedno je truda za jedinstvenu i povoljnu modnu kombinaciju.

Cijelokupni dojam tržnice je fantastičan. Iza svih tih štandova krije se i masa dućana koji su otvoreni svaki dan, a i mnoštvo pubova skrivenih iza maštovitih fasada i razgranatog bilja. Dodatnu čar daju i razni animatori i bendovi koji znaju zasvirati i privući publiku. Sve u svemu ovdje je najbolja ponuda u gradu, svake subote, za svakoga.