Ljetno štivo: "U smiraj dana" Michaela Cunninghama

| Art |

Roman Michaela Cunninghama
"U smiraj dana" Michaela Cunninghama

Petru su četrdeset četiri godine. Vlasnik je velikog stana u New Yorku, poznat „igrač“ u umjetničkim krugovima NY scene. U sretnom braku s Rebeccom više od dvadeset godina, otac odrasle kćeri. Petar bi čak sebe mogao opisati kao sretnog. Ali kad im jednog dana u posjetu stigne Rebbecin mlađi brat Mizzy, njegov se svijet okreće naglavačke.

Vrativši se s posla jednog dana, Petar ugleda Rebeccine obrise pod tušem. No, otvorivši vrata, zatekne se licem u lice s Mizzyem, a ne s Rebeccom! Od tog trenutka Petar je opsjednut mislima o Mizzyu. Iako i dalje zaljubljen u svoju ženu, u njemu se počinju buditi neobični osjećaji za njenog brata...

Ova neobična, ali jako zanimljiva priča tema je romana „U smiraj dana“ i jako je dobro štivo za pročitati u vremenima kada Hrvatsku more problemi poput neprihvaćanja homoseksualizma, raspisivanja referenduma o zaštiti braka Ustavom kao institucije između muškarca i žene te zabrane Zdravstvenog odgoja. Knjiga opisuje osjećaje muškarca spram drugog muškorca, preispitivanja i misli pojedinca suočenog s nečim nepoznatim.

“U smiraj dana “još je jedan roman poznatog američkog spisatelja Michaela Cunninghama, dobitnika Pulitzerove nagrade (1988.) i nagrade PEN/Faulkner za fantastičnu prozu za roman "Sati", koji ga je potvrdio u očima književne kritike. "Sati" su 2002. doživjeli i poznatu ekranizaciju koju su glumački predvodile Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman.

"The Washington Post"  o ovom romanu je napisao: „Mnogo je onih koji zabljesnu svojom literarnom pojavom ili neobičnim stilističkim izričajem, no kada je u pitanju čista, jednostavna, elegantna ljepota − Michael Cunningham ne prestaje nas zapanjivati. U ovom romanu razvio je očaravajući pripovjedački glas koji vrlo vješto miješa njegove britke komentare s Peterovim komično-junačkim očajanjem. Ovo je neodoljivo djelo, inteligentno i luckasto, obilježeno trenucima boli i sumnje u samoga sebe, ali u isti mah osporeno upravo kazališnim replikama i dosjetkama.

Naša preporuka: Svakako stavite ovaj roman na listu svojeg ljetnog štiva.