Kupujete jahtu? Naših 5 savjeta...

| Lifestyle |

Jahta
Jahta

1. Jahta može biti velika uživancija za svaku obitelj, a pruža tip odmora koji malo tko ne voli... Međutim, ako još niste plovili, savjetujemo Vam da prvo provjerite da li stvarno uživate u plovidbi prije nego što kupite svoju jahtu (valovi, nevrijeme, ljuljanje...).

2. Dobro razmislite o veličini i stilu jahte koju ste izabrali. Pretpostavljamo da je nećete mijenjati svake godine (iako oni koji imaju brodove kažu da svake godine fali bar metar...) i da ste svjesni činjenice da je nećete koristiti cijele godine, pa nije loše pripaziti na troškove. Jer što je jahta veća, logično je da su i troškovi održavanja veći. Možda je pametnije svesti popratne troškove na minimum kako bi si mogli priuštiti više vremena uživajući na jahti.

3. Ukoliko do sada niste znali ništa o jedrenju, jahtama i moru, bitno je da se savjetujete sa stručnjacima o opcijama i varijantama koje su Vam dostupne. Pod ovom točkom prvenstveno mislimo na vrste brodova i način plovidbe koje se mogu prilagoditi svakom pojedincu (volite mirnu i polaganu plovidbu ili jurilice...).

4. Izbor jahte može usitinu biti frustrirajući s obzirom na toliko različitih vrsta, stilova i dizajna. Stoga uvijek postoji mogućnost uzimanja ugovorne jahte s provizijom koja savršeno odgovara Vašim potrebama. Iako je takav način kupnje skuplji, možete biti sigurni da ćete dobiti sve što ste tražili, a nećete morati ni ulagati u renoviranje postojećeg modela.

5. Ako želite uživati u jahti, a u međuvremenu i zaraditi na njoj kako bi pokrili bar godišnje troškove, pametno bi bilo razmotriti iznajmljivanje iste. Iako imajte na umu da bi najviše novaca mogli zaraditi upravo u sezoni kada i Vi namjeravate koristiti blagodati Vašeg doma na vodi.  

Iako imate sredstva da si kupite jahtu kakvu želite, ipak prvo stavite na papir sve plusove i minuse - izračunajte koliko ćete dana boraviti na njoj i usporedite koliko košta da je ipak samo iznajmite za taj period - ako nemate mogućnosti dugog boravka, možda se ipak više isplati samo je iznajmiti...

Ako ipak kupujete, želimo vam mirno more i sretnu plovidbu!