Koje čaše poslužiti uz koje piće i zašto

| Wine and dine |

Odlučili ste pozvati prijatelje kući na večeru ili koktel party, a nemate pojma koje piće poslužiti u kojoj čaši? Nema problema! Donosimo vam mali vodič kako i zašto trebate koristiti određene čaše za određena pića!

Standardna vinska čaša
Očito, postoje stotine vrsta čaša unutar ove skupine, ali vaša standardna vinska čaša ima stopicu (držač, drška). Držeći čašu za stopicu prenosi se manje topline vinu, tako da ga vaša ruka ne zagrijava brzo.

Standardna vinska čaša
Standardna vinska čaša

Aroma je jedan od najvažnijih elemenata koja dolazi uz vino, što je upravo i razlog zašto vaša vinska čaša treba imati veliki otvor. Ako ne možete staviti svoj ​​nos u vašu vinsku čašu dok pijete, svakako trebate kupiti nove čaše. Da, postoje različite veličine čaša za vino. Neko osnovno pravilo za početnike, a s kojim ne možete pogriješiti, bi bilo: širi otvori za crvena vina, uži za bijela.

Za bijela:

Standardna čaša za bijelo vino
Standardna čaša za bijelo vino

 Za crvena (crna):

Tumbler čaša

Ova čaša se često koristi kao čaša za bilo koju upotrebu. U nekim restoranima je koriste za stolno, domaće vino. Takvo vino dolazi u kontroliranim temperaturama i zato što je posluženo najčešće u vrču na stolu. Kako će više vremena stajati na stolu, nego u vašoj ruci, vino se neće zagrijati. Ipak, naša preporuka je da ovakve čaše ostavite za serviranje isključivo sokova, a za vino uvijek koristite prave vinske čaše!

Tumbler čaša
Tumbler čaša

Martini čaša

Martini čaša uvijek mora imati stopicu za kontrolu temperature vašeg pića. Zašto? Zato što pića koja se poslužuju u ovakvoj čaši se ne poslužuju s ledom. Ona mogu biti izmješana s ledom prije, a zatim ulivena u čašu, ali se nikada led ne dodaje kasnije. Stožasti oblik čaše služi kao pomoć u održavanju temperature, pritom daje lijepu veliku površinu za aromu, a iz njih se obično piju džin ili martini.

Martini čaša
Martini čaša

Flute čaša
Uglavnom se koristi za šampanjac i druga pjenušava vina, a cilj joj je zadržati balončiće u čaši što duže. Često nalazimo perlu urezanu na dnu u pokušaju da se mjehurićima da jedna točka nukleacije. Aroma u ovom slučaju nije toliko važna koliko je važna npr. u crvenim vinima, a otvor je manji kako bi se smanjila izloženost zraku.

Flute čaša
Flute čaša

Rocks čaša (tzv. starinska čaša)

Volite li žestoka pića s ledom? Onda je ovo vjerojatno čaša koju želite. Posebno je dobra za koktele i žestoka pića. Čaša može primiti velike kocke leda, a još uvijek ostaje dosta prostora u čaši. Također ima lijep veliki otvor tako da zaista možete osjetiti miris svog pića.

Rocks čaša (tzv. starinska čaša)
Rocks čaša (tzv. starinska čaša)

Collins čaša
Tipična je za gazirana pića, ova čaša je slična flaute čaši u smislu da zadržava mjehuriće. Dovoljno je velika da led stane u nju, a u njoj poslužuju pića koja su malo slađa, a arome nisu tako važne.

Collins čaša
Collins čaša

Vinska čaša za desertna vina
Ove čaše su relativno male jer je desertno vino obično jako slatko, a i ne pije se tijekom cijele večeri, nego samo uz desert. Naravno, kao i u svim vinskim čašama, cilj im je zadržati temperaturu pod kontrolom. Imaju manji otvor jer su bazirane više na okus nego na miris.

Vinska čaša za desertna vina
Vinska čaša za desertna vina

Grappa čaša
Sitna, ali dinamitna. Cilj joj je zadržati piće hladnim, a ima oblik sijalice jer je taj oblik vrlo dobar za čuvanju temperature. Namijenjena je za brza i žestoka pića.

Grappa čaša
Grappa čaša