Kako zapravo funkcioniraju dijete?

| Fit |

Instagram / @xeniaoverdose

Knjige o dijetama trebalo bi uvrstiti na policu zajedno s bajkama. Najčešći natpisi koje možemo pročitati su oni kako ćete izgubiti kilograme i dobiti ravan trbuh u samo nekoliko dana. U stvarnosti, naravno, to izgleda potpuno drugačije.

Budući da je trajanje dijete, odnosno pravilne prehrane, presudno za gubitak kilograma, brzinske dijete nemaju nikakvog efekta. Iako vidite rezultate, ipak je riječ o gubitku vode u tijelu, a ne o gubitku stvarnih masnoća. It tog razloga, čim se vratiti svojoj uobičajenoj prehrani, kile se jednostavno opet pojave.

Ako stvarno želite izgubiti na težini, studija je pokazala kako promjenu u prehrani morate sustavno održavati najmanje 12 mjeseci. Tijekom tog vremena tijelo prilagodi potrošnju energije, skladištenje masti i druge metaboličke procese. Svatko tko jede zdravu hranu (bez posebnih neučinkovitih dijeta) i bavi se tjelovježbom, vidjet će trajne rezultate nakon otprilike 8 mjeseci, jer se tada metabolizam pretvori u onaj održiv. To znači da tijelo proizvodi manje hormona gladi i metabolizam se prilagodi manjem broju kalorija.

Instagram / @xeniaoverdose

Ova preporuka stručnjaka ne znači biti na stvarnoj dijetu godinu dana, tj. onima na kojima se odričete većine namirnica. Dijete bez unosa masnoća imaju kratkotrajan učinak paljenja masti, ali nisu zdravo, a ni dugoročno rješenje. Umjesto trošenja zaliha, tijelo se prvo prebacuje na usporavanje metabolički procesa zbog stresnog stanja dijete.