Kako se pravilno brinuti o novom piercingu?

| Beauty |

Kako se pravilno brinuti o vašem piercingu?
Piercing ušne resice i hrskavice

Ove sezone živimo u obožavanju svih umjetnih piercinga, a posebice septuma ukrašenog pomalo kičastim privjeskom koji nas podsjeća na puno manju i jeftiniju Givenchy verziju, no to ne znači da pravi piercing više nije fora. Dapače, više je cool nego li njegova umjetna inačica, ali uz njega ide i određena doza brige i njege koja je nepreskočiva.

Međutim, već pri samom bušenju često radimo kroničnu pogrešku koja će nas koštati tek nekoliko tjedana kasnije. Naime, morate paziti da vam piercing radi osoba koja ima certifikat za to, a zatim i da vam kožu buši isključivo sterilnom iglom, a ne "pištoljem", kojim je većina navikla bušiti uši u 90-ima. Za početak, pištolj funkcionira na pritisak koji uništi dio tkiva pri bušenju, ali i teže ga je održavati sterilnim radi mnogobrojnih plastičnih dijelova. Također, bušenje iglom osim sterilnosti u vodi je u činjenici da uništi minimalno tkiva te ako se odradi na kvalitetan način - bol je minimalna.

1) Friški piercing čistite dvaput na dan fiziološkom otopinom ili vodom i sapunom na bazi ulja - Ovaj savjet dao je J. Colby Smith, celebrity piercing majstor, koji naglašava kako alkoholom nipošto ne smijete čistiti ranu jer previše isušuje kožu i potiče krvarenje. On preferira sapun jer omekšava tkivo oko rane, uz to što sterilizira ranu.

2) Piercing smijete okretati samo kada je mokar, ali nipošto kada je suh.

Kako se pravilno brinuti o vašem piercingu?
Piercing na jeziku

3) Bušenje ušne hrskavice zahtjeva više pažnje od bušenja ušne resice. Osjećaj boli kod bušenja je vrlo sličan, no ušna hrskavica će puno duže zacjeljivati. Ušne resice zarastati će otprilike dva do tri mjeseca, dok hrskavica može trajati od tri do deset mjeseci. U tom periodu normalna su oticanja, bol, crvenilo i prirodna sluz (no ne i ona zelene boje!), a kada sve to nestane, hrskavica je službeno zarasla.

4) Zacjeljivanje piercinga je naporan proces jer je zadaća tijela odbaciti sva strana tijela, što znači da će vam htjeti odbaciti i svježi piercing. Da se to ne bi dogodilo morate maksimalnu pažnju posvetiti njezi i zacjeljivanju. Koristite već navedene načine čišćenja te led kod oticanja i prije svega, budite vrlo strpljivi i prilagodljivi.

5) Ako vas piercing jako boli i zabrinjava na duži period vremena, svakako se obratite osobi koja vam ga je probušila. Nipošto nemojte tražiti savjete online ili sami liječiti/uklanjati naušnicu jer možda radite veliku pogrešku. Čak 9 od 10 piercinga ima problematično zacjeljivanje, no najčešće je samo znat iritacije, a ne i infekcije. Zapamtite, stručna osoba će vam moći dati najbolji savjet i smirit će vas ako ste u panici.

Kako se pravilno brinuti o vašem piercingu?
Septum