Maslinovo ili kokosovo ulje? Tuna ili losos? Jeste li se ikada pitali koje su zdrave namirnice iz vaše prehrane zapravo bolja opcija? S toliko opcija koje nam se nude (i toliko različitih mišljenja!), ponekad se osjećamo zbunjeno i preplavljeno mogućnostima. U nastavku pročitajte kako odabrati što bolje zdrave namirnice u vašoj prehrani...
BADEMOVO MLIJEKO vs. SOJINO MLIJEKO
Pobjednik: bademovo mlijeko!
U usporedbi sa sojinim, bademovo mlijeko sadrži manje kalorija i nema zasićenih masti. Jedna čaša bademovog mlijeka omogućuje vam više kalcija, vitamina A, D i E. Plus: vrijedi spomenuti kako je skoro 95% sojinih klica u SAD-u genetski modificirano, stoga povećajte oprez pri izboru sojinog mlijeka.
KELJ vs. ŠPINAT
Pobjednik: kelj ima laganu prednost!
Očito je kako su oba izbora - zdrava i odlična, ali kelj ustvari sadrži više vitamina K, A, C i brojnih vlakana te dva itekako važna antioksidansa. S obzirom na to da špinat vaše tijelo opskrbljuje s više željeza i magnezija, zašto ne biste dodali obje lisnate namirnice u svoju salatu ili od njih napravili zeleni sok?
KOKOSOVO ULJE vs. MASLINOVO ULJE
Pobjednik: imamo izjednačenje!
Postoji mnogo kontroverza oko kokosovog ulja i njegovog visokog postotka zasićenih masti koje sadrži. Ali važno je naglasiti kako nisu sve masti jednake i kako je kokosovo ulje njihov prirodni izvor. Što se tiče kalorijske vrijednosti, obje vrste ulja su po tom pitanju jednake. nema sumnje da je maslinovo ulje zdravo, ali nije najzdravija opcija za korištenje u kuhanju i pečenju.
STEVIA vs. TRUVIA
Pobjednik: stevia!
Stevia je prirodni zaslađivač i tradicionalna biljka koja se već mnogo godina koristi u cijeloj južnoj i srednjoj Americi. Dok god odaberete 100% organsku opciju, stevia je bez sumnje pobjednik.
BJELANJCI vs. CIJELO JAJE
Pobjednik: cijelo jaje!
Naravno, bjelanjci imaju manje kalorija, kolesterola i masti - ali također im manjka vitamina i minerala koji čine jedno jaje toliko zdravim. Kada odaberete čiste bjelanjke izostavljate višestruke B-vitamine, vitamin D i željezo.
TUNA vs. LOSOS vs. SARDINE
Pobjednik: losos!
Sve tri ribe su čisti izvori proteina i omogućuju nam esencijalne omega-3 masne kiseline, ali tuna ima definitivno najveću koncentraciju žive - koja je za naše tijelo višestruko štetna! I sardine i losos su jako dobre za vas, ali od ove dvije opcije losos ipak sadrži više vitamina B, D i kolina. Ali morate paziti da odaberete losos iz divljeg uzgoja.
TOFU vs TEMPEH
Pobjednik: tempeh!
Proizvodnja tempeha je jako jednostavna, a donosi nam sve prednosti fermentacije. Fermentirana hrana jako je dobra za probavni sustav i općenito cijeli organizam. U usporedbi s tofuom, tempeh sadrži cjelovite sojine klice te samim time drastično povećava unos proteina, vlakana i vitamina. Ali, vrijedi ponoviti - birajte soju iz organskog uzgoja kako biste izbjegli genetski modificiranu soju!