Jeste li vidjeli J.S. Bacha u tenisicama?

| Art |

Početak svjetske turneje modernog klasika Red Bull Flying Bach u Hrvatskoj izazvala ovacije

Breakdance na Bacha? Mora da se šalite, pa to je sigurno dosadno i glupo. No četvrostruki svjetski prvaci u breakdanceu Flying Steps i operni redatelj Christoph Hagel dokazuju suprotno svojom izvedbom Red Bull Flying Bach koja oduzima dah. Nakon proslavljene svjetske turneje u Berlinu, poznate glazbene nagrade ECHO Klassik i rasprodane europske turneje 2011. godine sada su krenuli na svjetsku turneju kako bi percepciju klasične glazbe okrenuli naopačke. Prvi grad na njihovoj karti turneje bio je Pula, nakon čega je uslijedio Zagreb sa prvom jučerašnjom predstavom te večerašnjom drugom. I Pula i Zagreb dva dana za redom bili su rasprodani do posljednjeg mjesta.

Ova odlična predstava svojom interpretacijom Bachova Dobro ugođenog klavira pomiče granice između klasične i urbane kulture. I to notu po notu, korak po korak. Uz klavir, čembalo, elektroničke ritmove i vizualne efekte te haedspinove, power move i freeze pokrete u 70 minuta pričaju nam svoju ljubavnu priču. Priču o plesu i glazbi. Priča predstave je jednostavna- šest plesača, jedan trener i puno vježbe za veliko finale predstave. Tijekom predstave vidimo sve uspone i padove jednog plesača, tugu, ljutnju, svađe, razočaranje i oduševljenja. Suvremeni ples susreće se sa breakdanceom, muškarac sa ženom, žudnja s odbijanjem, arogancija sa znatiželjom. Plesači u predstavi ne samo da plešu na Bacha već svojim pokretima dočaravaju I oživljavaju Bachov Dobro ugođeni klavir.

Jučerašnjom izvedbom svaki od skoro 2000 gledatelja Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski bio je oduševljen. A nakon službenog djela predstave plesači su nas počastili bisom koji je ukratko pokazao najbolje od njih. Iako se ova zagrebačka koncertna utvrda zasigurno kroz povijest naslušala Bacha do sita, u subotu to nije bila onakva klasika koju bi od Bacha u Lisinskom očekivali. Nije bilo kravata, leptir mašni I skupih toaleta, naprotiv, bila je to pozitivna atmosfera, iskonsko veselje, slavlje života i oda radosti.

Na kraju svega moramo priznati da nam je drago da smo odgledali ovu predstavu koja je dokazala da klasika i moderni ples itekako dobro idu zajedno. I naravno, koja je demantirala sve one koji klasičnu glazbu smatraju dosadnom, nemaštovitom i neinspirativnom.

Ukoliko se slučajno nađete u nekom od gradova gdje se ova turneja nastavlja, preporučamo vam da je pogledate.

15. i 16. lipnja Tbilisi
15. i 16. rujna Oslo
22. i 23. rujna Bejrut
25. i 26. rujna Doha
28. i 29. rujna Dubai
3. listopada Firenca
6. i 7. listopada Torino
12. i 14. listopada Stockholm
20. i 21. listopada Goteborg
26. i 27. liatopada Kijev
31. listopada i 1, studenog Prag
8. i 9. studenog Tokio
15., 16. i 17. studenog Osaka
29. studenog - 2. prosinca Lausanne
5. - 8. prosinca Luzern
Točni datumi predstava u prosincu u Moskvi i St. Peterburgu još nisu potvrđeni.

U videu pogledajte isječke predstave i izjave plesača. 

Autor: S.K.Datum: 6.5.2012.