Ispričajte se na najbolji mogući način

| Lifestyle |

Rijetko se ustručavamo promrmljati "oprostite/ispričavam se/žao mi je" kad se slučajno zaletimo u stranca na ulici, ali kada je u pitanju stvarna isprika, ove riječi postaju mnogo teže za izgovoriti.

Čak i kada ih izgovorimo, njihovo je značenje prečesto ugroženo isporukom, kao što je nedavno zaključila psihologica i autorica knjige "Why Won't You Apologize?" Harriet Lerner za The New York Times. "Umjesto iskorjenjivanja emocionalne boli koju je uvreda prouzročila, loše sročena isprika može rezultirati trajnim bijesom i neprijateljstvom te potkopati važan odnos." Harriet tako otkriva gdje smo pogriješili s našim isprikama i kako bismo trebali reći "žao mi je" na ispravan način.

Ne racionalizirajte svoju pogrešku.

Harriet tvrdi da kada nakon isprike slijedi racionalizacija, to ostavlja sugovornika s osjećajem nezadovoljstva i može u konačnici biti štetno za odnos. Kako sama kaže, riječ "ali" je tijekom isprike uvijek pogrešna. Najbolje isprike su one koncizne.

Neka bude specificirano što ste učinili krivo.

Fokus isprike mora biti na nepravdi koju ste učinili drugoj osobi i pokazati im da ste svjesni gdje ste točno podbacili. Na primjer, nemojte reći: "Žao mi je što tako misliš". To znači da vam je žao za ono što ste učinili, ali ne i za to kako se oni osjećaju. Budite konkretni, pokažite da ste svjesni svoje pogreške i pokažite pravu empatiju.

Neka bude jasno da se neće dogoditi opet.

Garancija da se svađa i nepravda više neće dogoditi najvažnija je za obje strane - ako se misle pomiriti. Ako postoji zabrinutost da se vašoj riječi ne može vjerovati, isprika neće nositi nikakvu težinu. Budite izravni, iskreni i uvjerite da se neće ponoviti.

Slušajte bez da se odmah branite.

Pogođena stranka može želi svoju zabrinutost skinuti sa svojih grudi kako bi se osjećali "namireno" zato nemojte upadati u riječ i nemojte se braniti. Izgovaranje njihovih misli naglas može biti dio katarze i pomoći će vašoj isprici. Poslušajte ih dobro, prihvatite što kažu i odgovorite u skladu s vašim stavovima.