Duga od konca za šivanje

| Art |

Plexus

Duga je oduvijek bila inspriacija mnogim umjetnicima. Stoga ne čudi da je meksički umjetnik Gabriel Dawe upravo dugu uzeo kao glavni motiv za svoje nevjerojatno djelo. Poznato je da  on čini čuda samo s osnovnim tekstila, a njegova serija Plexus skup je jedinstvenih, složenih struktura koje tvore zamršene obrasce boja s koncem za šivanje. Umjetnik kaže da mu je cilj instalacija "istražiti povezanost između mode i arhitekture i kako se oni odnose spram ljudske potrebe za skloništem u svim njegovim oblicima i formama."
U svakoj instalaciji, tisuće pojedinačnih vlakana zakačeno je za zidove i zajednički tvore sjajne prizme u boji. Organizirana ljepota boja ono je što Daw najviše voli istraživati.
Iako je umjetnik izvorno počeo raditi kao grafički dizajner, kroz istraživanje i eksperimentiranje,na kraju se okrenuo tekstilu i vezu. Shvativši da su ove vrste aktivnosti obično povezane sa ženama i nisu prikladne za dječake u Mexico Cityju, Dawe je kroz svoj rad počeo "ispitivati komplicirane konstrukcije spola i identiteta u rodnom Meksiku i nastojanja da se sruše pojmove muškosti i mačizam koji prevladavaju i dan danas." Je li uspio, procijenite sami!