Dokazano: brusnice mogu produljiti život za čak 25%!

| Beauty |

Sušene brusnice
Sušene brusnice

Rijetko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik potvrdila svoj doprinos zdravlju. Istraživanje je pokazalo da vinske mušice hranjene isključivo šećerom i ekstraktom brusnice žive 25% dulje od onih koje su hranjene samo šećerom. Znanstvenici nisu proučili kako to bobičasto voće djeluje na ljude dugoročno, no kako prenosi nydailynews.com, rezultat bi gotovo sigurno mogao biti isti.

Prema istraživanju koje će biti objavljeno u veljači 2014. godine u sklopu eksperimentalne gerontologije, voćni antioksidans koji se nalazi u brusnicama glavni je sastojak koji produžuje život.  Mlade mušice hranjene ekstraktom brusnice živjele su 25% dulje od mušica iz kontrolne grupe koje su hranili isključivo šećerom, dok su mušice srednje i stare životne dobi  živjele čak 30% dulje! Dublje analize pokazale su da konzumacija brusnica koje su bogate fitokemikalijama smanjuju stanična oštećenja uzrokovana stresom koji dopire iz okoliša. 

Brusnice
Brusnice

Prethodna istraživanja pokazala su kako sok od brusnica, svježe, smrznute ili sušene  brusnice djeluju kao prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi koji se nalaze u njima imaju posebnu antibakterijsko djelovanje - mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta. Isto tako tvari brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, a smanjuju i rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Nadalje, sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog crijeva, sprječavaju rast ćelija raka i širenja njegovo širenje po tijelu.

Brusnica pomaže pri obnovi vida te smanjivanju šećera u krvi zato trkom do najbliže prodavaonice po svoju dnevnu porciju brusnica!