Brzi kolač od jabuka i griza

| Wine and dine |

Kolač s jabukama i grizom, Suzy Josipović, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Prefini kolač s jabukama i grizom je recept moje prijateljice Zvjezdane Žurić iz Šibenika. Zaljubila sam se u ovaj jednostavan, sočan i vrlo slastan kolač.

Suha smjesa:

  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 čaša griza
  • ½ čaše šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer by Kotanyi (ili 1/2 mahune vailije by Kotanyi)

Nadjev:

  • 5-6 komada jabuka
  • Malo cimeta (Kotanyi)
  • Mješavina za savijaču s jabukama (Kotanyi)
  • Malo šećera
  • Grožđice – prema želji
  • Orasi – prema želji

Veća kockica putra (otopljena) ili putar na šnitice

Kolač s jabukama i grizom, Suzy Josipović, Mama zna
Kolač s jabukama i grizom

Sve suhe sastojke promiješajte u posudi.

Jabuke naribajte pa pospite cimetom i šećerom.

Zagrijte pećnicu na 180C. Manji kalup nauljite pa jednu trećinu suhe smjese pospite po dnu kalupa. Rasporedite pola smjese jabuka pa ponovo pospite red suhe smjese pa ostatak jabuka i na kraju rasporedite suhu smjesu. Rastopite kockicu putra pa sipajte po vrhu kolača kako bi povezali sve sastojke. Kolač pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, tj. dok kolač dobije lijepu zlatno žutu boju.