Prefini kolač s jabukama i grizom je recept moje prijateljice Zvjezdane Žurić iz Šibenika. Zaljubila sam se u ovaj jednostavan, sočan i vrlo slastan kolač.
Suha smjesa:
- 1 čaša oštrog brašna
- 1 čaša griza
- ½ čaše šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer by Kotanyi (ili 1/2 mahune vailije by Kotanyi)
Nadjev:
- 5-6 komada jabuka
- Malo cimeta (Kotanyi)
- Mješavina za savijaču s jabukama (Kotanyi)
- Malo šećera
- Grožđice – prema želji
- Orasi – prema želji
Veća kockica putra (otopljena) ili putar na šnitice
Sve suhe sastojke promiješajte u posudi.
Jabuke naribajte pa pospite cimetom i šećerom.
Zagrijte pećnicu na 180C. Manji kalup nauljite pa jednu trećinu suhe smjese pospite po dnu kalupa. Rasporedite pola smjese jabuka pa ponovo pospite red suhe smjese pa ostatak jabuka i na kraju rasporedite suhu smjesu. Rastopite kockicu putra pa sipajte po vrhu kolača kako bi povezali sve sastojke. Kolač pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, tj. dok kolač dobije lijepu zlatno žutu boju.