8 stavki koje odmah morate ukloniti iz životopisa

| Tech |

8 stavki koje odmah morate ukloniti sa životopisa
8 stavki koje odmah morate ukloniti sa životopisa

Već pri završetku srednje škole počinjemo razmišljati o prvim poslovima, a sljedeća stavka svakako je životopis. Složiti dobar životopis esencijalna stvar je kod lova na posao jer nam on u stvari otvara vrata k poslodavcu i intervjuu lice-u-lice, a to nam tek daje pravu priliku da se iskažemo i pokažemo da je upravo taj posao koji on nudi, idealan posao za nas. Da bi vam olakšali put do željenog posla, složili smo popis 8 pogrešaka koje najčešće radite i time kvarite svoju šansu.

1) Podaci o srednjoj školi

Podaci o srednjoškolskom i pogotovo osnovnoškolskom obrazovanju su nepotrebna stvar u životopisu jer to poslodavca ne interesira, a vama može umanjiti šansu ako je preveliki razmak između kraja srednje škole i početka studiranja.

2) Pasivno izražavanje

Jedna od većih grešaka je označavanje iskustva u pokojoj vještini tako da kažemo da smo počeli učiti o tome ili da smo tek upoznati s tim, jer tako ispadamo pripravnik, a ne osoba koja je spremna sasvim preuzeti svoje poslovne odgovornosti. Da bi se iskazali trebamo o svojim vještinama govoriti izravno i nedvosmisleno te radije izbjegavati navođenje vještina u kojima zaista nismo pravi znalci.

3) Fotografija unutar životopisa

Fotografiju moramo poslati samo i isključivo ako se fotografija na oglasu za posao traži. S obzirom na to da posao nećete dobiti na temelju vašeg izgleda (osim ako se ne radi primjerice o manekenstvu), slanjem slike ispadate neprofesionalni.

8 stavki koje odmah morate ukloniti sa životopisa
Nemojte više raditi progreške u životopisu

4) Puno poslova kratkog vijeka

Ako ste radili puno različitih poslova po samo par mjeseci, bolje ih je ostaviti izvan životopisa. Tako poslodavac dobiva dojam da nemamo fokus i da nismo dovoljno motivirani za nijedan posao. Jedina iznimka kod uvođenja kratkoročnih poslova u životopis je ako se radi o nekom prestižnom poslu ili poslovnom projektu.

5) Poslovni ciljevi

Često je naš krajnji poslovni cilj na previsokoj poziciji ili možda čak nevezan za posao za kojeg se trenutno natječemo pa ga je bolje izostaviti.

6) Očigledne ili ne atraktivne vještine

Najklasičnija stavka u životopisu je zasigurno poznavanje rada u MS Officeu, ili još gore, samo u Wordu. Umjesto takvih stavki, unesite neke netipične vještine i time ćete se zasigurno istaknuti.

7) Stavke koje mogu potaknuti diskriminaciju

Tu spada navođenje religije ili političkog opredijeljena, osim ako se radi o prijavljivanju za politički posao. Također, bitno je da informacije ne izmišljamo jer nikad ne znamo što će poslodavac htjeti provjeriti.

8) Više stranica životopisa

Običaj je da životopis stane na jednu stranu, da je kratak, ali jezgrovit. Dozvoljeno je imati maksimalno dvije stranice ako želimo ostati fokusirani i profesionalni, a sve preko dvije strane je već ''srljanje u maglu''. Iskoristite maksimalno jednu stranicu i učinite je vrlo impresivnom.

8 stavki koje odmah morate ukloniti sa životopisa
Dobar životopis je pola posla!