7 namirnica za zdrave mišiće

| Beauty |

Osim što sve žene gotovo uvijek žele smršaviti, barem kilu, dvije, za idelan stas potrebna im je i mišična masa. Redovito vježbanje (pogotovo s utezima) pomoći će vam na putu k vlastitom cilju, a što bi na tom istom putu trebali jesti, reći ćemo vam mi. U nastavku pročitajte koje namirnice nutricionisti preporučaju da uvijek imate u svom hladnjaku, a koje utječu na razvoj vaših mišića. Hrana koja je izvor proteina, kalcija, kalija te vitamina C i D pomaže u oporavku mišičnog tkiva od ozljeda, ali i stvaranju novih, zdravih mišičnih stanica. Smršaviti da, ali svakako i očvrnuti mišiće!

1. Mlijeko

Toplo mlijeko
Toplo mlijeko

Unijeti dnevno dovoljno kalcija u svoj organizam izuzetno je bitno za zdravu mišićnu funkciju. Ipak, pokušajte se ograničiti na manje masno umjesto punomasnog mlijeka.

2. Svježi sir

Svježi kravlji sir
Svježi kravlji sir

Zanimljivo je da samo jedna mjerica svježeg sira (1% mliječne masti) ima više proteina od većine mesa što je krucijalno za zdrave mišiće. Stoga ne zaboravite na sir kad kupujete mlijeko i jaja koja nam slijede u idućoj točki.

3. Jaja

Jaja
Jaja

Osim što korištenjem jaja u prehrani pazimo na kućni budžet, bogat su izvor proteina. Mnogi ljudi jedu samo bjelanjke jer paze na kolesterol, no istraživanja su dokazala kako par jaja tjedno ne utječe na potencijalne kardiovaskularne bolesti zdravih ljudi. A upravo je žumanjak izvor svih hranjivih tvari – vitamina A, D i E te naravno kolesterola koji pomaže prirodno podići razinu testosterona.

4. Rajčica

Rajčica
Rajčica

Idealna dijetna namirnica s malo kalorija ujedno je i izvor kalija i vitamina C. Ukoliko ne želite ostati bez vitamina C, nemojte kuhati rajčicu već je jedite sirovu.

5. Špinat

Špinat
Špinat

Izgleda da Popaj nije bezveze crpio energiju iz špinata. Nitrati koji se nalaze u njemu potiču proizvodnju proteina u mišićima čineći ih snažnijima i zdravijima. Osim toga, izvrstan je izvor antioksidansa, vitamina A, C I E te kalcija.

6. Tuna

Tuna u soja sosu s čilijem
Tuna u soja sosu

Omega 3 masne kiseline, malo kalorija, puno manje od govedine i čak manje od 1/10 masti nego govedina. Preporuka je - jedite ribu barem 2 puta tjedno.

7. Puretina

Pečena purica
Pečena purica

Izvrstan izvor proteina, a ujedno i namirnica s minimalno kalorija.

Svakako zapamtite namirnice koje smo nabrojali i slijedeći puta kada idete u nabavu namirnica, stavite ih na svoju listu. Osim vježbanja u teretani, važno je i pravilno, kvalitetno te zdravo jesti, ali i piti puno vode. Tek takva kombinacija može vam pomoći da imate stas i mišiće kakve želite.