Danas vam drugi dan za redom donosimo prijedlog za zdravi doručak. Cjelovite žitarice su najbolji izbor za doručak (ali i u globalu) jer imaju manje masnoća i bogate su vlaknima. Muffine ujutro pojedite uz voćnu salatu ili samo uz šalicu crne kave/zelenog čaja.
Za muffine su potrebni sljedeći sastojci:
1/4 šalice cijelog pšeničnog brašna
1/2 šalice mekinja
1/3 šalice plus 1 žlica prženih i sitno nasjeckanih oraha
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice cimeta
1/3 čajne žličice soli
Četvrtine žličice sode bikarbone
Četvrtina žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
2/3 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice biljnog ulja
1/2 šalice kiselog vrhnja s manje masnoće
2 srednje banane (napraviti pire)
2 velika jaja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
Šećer u prahu
kalup za muffine
papirnati kalupčići
Stavite grijati pećnicu na 177°C, a u međuvremenu kalup za muffine decentno namastite uljem i postavite papirnate kalupiće. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, nasjeckane orahe, prašak za pecivo, cimet, sol, soda bikarbona i muškatni oraščić.
Posebno u manjoj posudi pomiješajte smeđi sećer, ulje, kiselo vrhnje, banane, jaja i vaniliju, a zatim pažljivo pomiješajte obje smjese i rasporedite ih jednako u kalupiće. Zatim muffine ukrasite s ostatkom oraha i posipajte šećerom u prahu.
Muffini se peku oko 20-22 minute dok ne budu zlatno smeđe boje, a jesu li gotovi lako provjerite jednim ubodom čačkalice; Ako čačkalica bude suha, znači da je muffin pečen! Gotove muffine možete čuvati do 3 dana.
Dobar tek!