6 eko friendly savjeta za zdraviji život

| Lifestyle |

Očuvanje prirode konačno je postalo sve aktualnija tema, pa čak i u Hrvatskoj za koju ne možemo reći da je lider u nekim eko navikama stanovnika. Postati eco friendly nije samo isprazna floskula već način života jer ako ne čuvamo prirodu u kojoj živimo ne čuvamo  niti svoje zdravlje. Biti “zelen” puno je više od običnog recikliranja, iako bi se mi zadovoljili i činjenicom da je to jedini način na koji su Hrvati eco friendly, no mi i u ovoj bazičnoj eko radnji, zaostajemo za svijetom.

Postoje mnogi svakodnevni odabiri koji na razne načine mogu pomoći vraćatiti ravnotežu prirodi, ali je i dodatno uništiti, a mnogi od njih i direktno utječu na vaše zdravlje. Donosimo vam nekoliko eko friendly savjeta koji će vam pomoći da postanete jedna od onih osoba koja se brine za planet na kojem živi kao i zdravlje sebe i svoje obitelji.

1. Jedan dan u tjednu ne jedite meso

Ne bi vjerovali, ali treba 8 puta više goriva kako bi dobili životinjski protein nego što treba za povrtni protein. U prenesenom značenju, 8 puta više pridonesete onečišćenju Zemlje kada jedete meso nego kada jedete povrće. Naravno, tu je uračunato sve i svašta i iako vaše ne jedenje mesa neće apsolutno ništa promijeniti, probajte imati barem jedan bezmesni dan u tjednu. Ako zbog ničeg drugog, zbog sebe jer svijet se mijenja počevši od sebe i malih stvari.

2. Kuhajte u slow cookeru

Kupite slow cooker! Kuhanjem u slow cookeru štedite energiju! One pot (crock pot, slo-cook) kuhanje je idealni način kuhanja. Danas kad je većina žena zaposlena, brzo kuhanje je sve modernije. Stavljaujući sve namirnice u samo jedan lonac, osim što štedimo vrijeme i energiju, zdravije i jedemo, jer nećemo pojesti neku brzu nezdravu hranu na poslu, već ćemo jedva čekati da dođemo kući pojesti nešto fino, ukusno, toplo i svježe - tek kuhano. Slow cooker ima timer na kojemu namijestimo vrijeme kada točno želimo da je naš obrok kuhan. Nema dodatnog pranja ostalih lonaca, čime štedimo i vodu. Jelo se pirja (dinsta) na niskoj temperaturi, u vlastitom soku i pari, ne može izgoriti, ne može se prekuhati, jer postoji opcija da se i u pola kuhanja još smanji toplina. One pot cooking - kuhanje budućnosti!

3. Eksperimentirajte s danima bez televizije

Smanjeno gledanje televizije, ali i korištenje kompjutera koristi vašem zdravlju, ali i planetu. Osim što što štedi energiju i vaš novac, tjera vas da se krećete, umjesto da sjedite zavaljeni ispred televizije. Jednostavno odlučite da ćete uvesti jedan dan tjedno bez televizije i umjesto toga odvojite vrijeme za šetnju, trčanje, vožnju biciklom ili jednostavno uživanje u prirodi.

4. Pijte tokom dana vodu, ali iz plastičnih boca koje ne sadrže Bisfenol A (BPA)

Od pijenja vode tijekom dana profitira cijeli vaš organizam, od kose i kože pa sve do unutarnjih organa, no vrlo je bitno da ste svjesni opasnosti koja vreba iz plastičnih boca iz kojih uglavnom pijemo vodu.  Bisfenol A je kemijski spoj koji se uglavnom koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike, povezan je s brojnim bolestima poput pretilosti, raka štitnjače, prostate i dojke, srčanog udara, dijabetesa i brojnih drugih bolesti. Uzrokuje poremećaje endokrinog sustava jer oponaša hormone tijela. Štetni utjecaj najveći je na najmlađim osobama, a trudnice i mala djeca obavezno ga moraju izbjegavati. Nalazi se u većini plastičnih boca i limenkama pa sljedeći put kad kupujete piće iz plastičnih bočica ili pogledajte da je na njima naznačeno da su BPA free ili ih prelijte u plastične boce koje ne sadrže Bisfenol A, a koje se mogu kupiti na raznim mjestima, mi predlažemo odlične boce iz Tupperwara. Naravno, neka vam ne bude teško reciklirati plastične boce iz kojih prelijete vodu ili sokove.

5.Kupujte organsko

U današnje vrijeme GMO hrane i proizvoda te sve ljepšeg, ali umjetno uzgojenog voća i povrća jako je važno da kupujete organsku hranu. Pokušavajte sve svoje namirnice nabavljati na placu i to ne na onom djelu gdje se nalaze namirnice uvoznika, preprodavača i većih obrtnika već na djelu na kojem prodaju istinske tzv. kumice. Domaći sir, vrhnje, jaja, voće i povrće sigurno je nešto od najboljeg što Hrvatska pruža. Izbjegavajte namirnice tretirane pesticidima i neka vam ne bude teško pitati je li hrana špricana ili tretirana nečime. Pronađite provjerenog mesara, kao i svoju osobu u ribarnici i ne kupujte ribe iz uzgajališta već iz ulova. Osim što je dobar za vaše zdravlje, uzgoj organske hrane dobar je i za okoliš.

6. Idite stubama

Kada imate opciju birati između lifta i stuba, ponekad odaberite stube. Iako u današnjem ubrzanom tempu života kad god možemo biramo lift, samo dvije minute dnevno hoda po stubama tokom godine smršavi vas jednu kilu koju bi se u suprotnom udebljali tijekom te godine. Osim što je dobro za vaše zdravlje, vašu kilažu, a i vaš izgled, štedi energiju pa je dobro i za okoliš.