23 razloga zašto posjetiti Pariz

| Travel |

Foto: Angela Giakas
Foto: Angela Giakas

 Pariz godišnje posjeti 30 milijuna turista, što ga čini najposjećenijim gradom na cijelom svijetu. Međutim, kada putujete u grad ljubavi po prvi puta, možda ćete se osjećati preplavljeni zbog gomile mjesta i stvari koje morate vidjeti, obići, posjetiti, doživjeti... Kako biste se lakše snalazili po Parizu i znali točno odakle krenuti i gdje završiti - donosimo listu čak 23 stvari koje morate doživjeti dok ste u jednom od najljepših gradova na svijetu! 

1. POPNITE SE NA EIFFELOV TORANJ

Eiffelov toranj je na vrhu svačije "što raditi u Parizu" liste - i to s dobrim razlogom. Jednom kada dođete do vrha moći ćete uživati u zalasku sunca ili pak zori ili možda uhvatiti moment kada se pale svijetla grada. 

2. ISTRAŽITE MUZEJ LOUVRE

Muzej Louvre jedan je od najvećih muzeja na svijetu i povijesno obilježje grada. Možete doslovno provesti dane i dane lutajući po Louvreu, stoga svakako isplanirajte barem polovicu dana za Louvre. Mona Lisa svakako je najveće obilježje muzeja, ali postoji još mnogo impresivne umjetnosti koju biste trebali vidjeti. 

3. SLAVOLUK POBJEDE 

Ako tražite najbolji pogled na Pariz s Eiffelovim tornjem na vidiku, odmah krenite prema slavoluku pobjede. Ulazak je pod zemljom, prema tome svakako potražite smjernice.

4. ISTRAŽITE MONTMARTRE

Jedan od najljepših kvartova Pariza svakako je Montmarte, posvećen umjetnosti i lokalnim umjetnicima. Poznat je i kao "stari Pariz" gdje izgleda kao da je vrijeme stalo.

5. POSJETITE CRKVU NOTRE DAME

Katedrala Notre Dame prekrasna je izvana jednako kao i iznutra. S izgradnjom je započela 1163. godine, a dovršena je do 1250. godine. Notre Dame važan je primjer francuske gotičke arhitekture, skulpture i stakla. 

6. DIVITE SE IMPRESIONIZMU U MUZEJU D’ORSAY

Nedavno renovirane galerije muzeja d’Orsay sadrže najveću kolekciju remek djela iz doba impresionizma. Govorimo o Cezanneu, Monetu, Manetu, Van Goghu, Degasu, Gauginu i mnogim ostalima.

traveltoeat.com
traveltoeat.com

7. NAPRAVITE IZLET U PALAČU VERSAILLES

Palača Versailles, poznata kao i Château de Versailles, tehnički se nalazi odmah van Pariza, ali obavezno ju morate staviti na must-see listu. Možete slobodno provesti i cijeli dan u Versaillesu, kao i istraživajući grad oko palače. 

8. SHOPINGIRAJTE NA CHAMPS-ÉLYSÉESU

Champs-Élysées je bez premca najpoznatija i najljepša ulica gdje možete pronaći mnoge dizajnerske trgovine uključujući Louis Vuitton, Chanel i Sephoru. 

9. POPODNEVNA ČAJANKA U LADURÉEU

Ne bi bilo u redu da odete u Pariz i ne posjetite poznatu Laduree slastičarnicu na Champs-Elyséesu. Uživajte u popodnevnom čaju i puno slatkiša (macaronsi su za prste polizat!). 

10. KLIŽITE U HOTELU DE VILLE TIJEKOM ZIME

Od prosinca do ranog ožujka, ispred ove predivne zgrade postavljeno je klizalište koje izgleda kao savršen prizor iz najljepše bajke.

11. UŽIVAJTE JEDNO POPODNE U LE MARAISU

Le Marais je definitivno jedan od najzanimljivijih kvartova - spoj arhaične elegancije i moderne senzibilnosti. Skriveni vrtovi, provokativne galerije i bungalovi prekriveni bršljanom samo su neka mjesta koja morate posjetiti.

12. UŽIVAJTE U SVJEŽEM PECIVU

Ne znate što je kruh dok niste probali baguette u Parizu. Le Grenier à Pain trenutno slovi kao najbolja pariška pekarnica!

13. DIZAJNIRAJTE SVOJ PARFEM

Broj 68 u ulici Champs-Elysées je ikonička kuća Maison Guerlaina. Najveće svjetske parfemske kuće i ultimativne pariške ljepote. Obožavatelji mirisa htjet će prošetati po knjižnici mirisa i stvoriti svoj osobni parfem!

14. VEČERAJTE U BUDDHA BARU

Ovaj restoran/bar/lounge ultra je šik! Iako sushi nije nešto usko povezano s Parizom, vjerujte nam, ovdje ćete ga htjeti probati. Nakon večere, popnite se na kat i uživajte u koktelima. 

15. PROŠEĆITE UZ OBALU SEINE 

Nema boljeg načina kako se zaljubiti u Pariz od šetnje uz Seineu s vrućom kavom u ruci. 

16. POGLEDAJTE MOULIN ROUGE

Ovo je ili potpuni pogodak ili promašaj, ali mislimo da se isplati rezervirati karte i pogledati poznati show. Pripremite se za plesačice u toplessu, šljokice i puno crvenog baršunastog dekora.

17. PRONAĐITE NAJBOLJE MACARONSE

Nemojte dozvoliti ni da prođe dan, a da ne uživate u francuskim macaronsima! Predlažemo Ladurée, Pierre Hermé i Gateaux Thoumieux.

18. POGLEDAJTE PARIZ S MONTPARNASSE TORNJA

Daleko najbolji pogled na Pariz - a vidjet ćete i Eiffelov toranj. Izgleda apsolutno magično kada se navečer upale svijetla grada. 

19. POSJETITE DISNEYLAND

Disneyland se možda nekim ljudima ne čini tako poseban, ali ako to nije ultimativno ostvarenje dječjih snova - onda ne znamo što je. Znate kako se kaže, Disneyland je najsretnije mjesto na svijetu! 

20. POJEDITE FRANCUSKI CROISSANT ZA DORUČAK

Kada ste u Parizu, jedite kao Parižani. Zaputite se u Eric Kayser ili Gontran Cherrier za najukusniji kroasan koji ste ikad probali!

21. POSJETITE JAZZ KLUB

Jazz je pariški favorit! Pronađite mjesto u Parizu gdje se održavaju jazz večeri i uživajte u pravom pravcatom doživljaju.

22. POGLEDAJTE FILM U OTVORENOM KINU 

Fantastičan, besplatan festival otvorenog kina Cinéma en Plein Air svakog se ljeta vraća u Parc de La Villette. Ovo je samo još jedan od mnogobrojnih evenata koji nikako ne smijete propustiti ako se u ljetnim mjesecima nađete na sjeveroistoku Pariza. 

23. VEČERAJTE U JULES VERNEU NA EIFFELOVOM TORNJU

Znamo da zvuči kao klišej - večera na vrhu Eiffelovom tornja, ali ovo je zaista jedno nezaboravno iskustvo. Iako su cijene nešto više, budimo realni, večerate na Eiffelovom tornju stoga ne zaboravite rezervirati svoje mjesto unaprijed!