3 razloga zašto morate redovito prati posteljinu

| Lifestyle |

Svake noći naš nam krevet služi kao prijeko potreban predah od stvarnog svijeta. Ulažemo u kvalitetne madrace i jastuke te u luksuzne posteljine kako bi bili sigurni da ćemo nakon dobrog sna osvježeni pozdraviti dan sljedećeg jutra. No, bez obzira na to koliko ste uložiti u svoj krevet, ako ne perete posteljinu onoliko često koliko je potrebno, vaš utočište za slatke snove zapravo može biti skrovište noćnih mora, klica i bakterije.

Iako se savjetuje pranje posteljine svakih jedan do dva tjedna, mnogi prekoračuju taj preporučeni vremenski okvir. Često za to krivimo naporan rasporeda, no morali bismo biti svjesni odvratnih posljedica koje ujedno mogu biti i jako štetne za naše tijelo. Redbook je nedavno otkrio zastrašujuću realnost onoga što se događa u krevetu kad ne perete posteljinu.

Alergije.

Kada ne perete posteljinu, u krevetu se razvijaju bakterije, gljivice i grinje koje stvaraju i pogoršavaju alergije koje možda već imate. Grinje se hrane mrtvom kožom pa je neopran krevet savršeno mjesto za njih. Što duže čekate između pranja, teže ćete se osloboditi od tih neželjenih nametnika.

Iznenadni prištići.

Navedene bakterije koje se nakupljaju u vlaknima posteljine ne čini nikakvu usluge vašoj koži. Ako ste se probudili s iznenadnim prištićima, vaša neoprana posteljina mogla bi biti krivac. Kreme mogu pomoći prije spavanja, no kada se uvuku u posteljinu stvaraju savršenu podlogu za još masivnije razvijanje bakterija.

Infekcija.

Nemojte riskirati bakterijske ili gljivične infekcije. Zastrašujuće noćno znojenje koje ponekad iskusimo idealno je za razvoj gljivica. Vrsta plijesni koja se zove Cladosporium raste u vlažnim madracima i može dovesti do astme, upale pluća i gljivične infekcije poznatije kao onihomikoza koja uzrokuje lezije na koži. Tinea Cruris, još jedna gljivična infekcija koja proizlazi iz prljave posteljine, utječe na genitalije, a Tinea Versicolor je super-buba koja je otporna na antibiotik i može obezbojiti kožu.