Znate li gdje se nalazi raj na zemlji?

| Travel |

Kada si zamislite idealan godišnji odmor, godišnji odmor u miru, bez mobitela i stresa, sigurno si zamislite vama najljepšu plažu na svijetu. Naravno, bez ijednog čovjeka na njoj. Pojam najljepše plaže na svijetu sigurno je subjektivan, no ovdje vam donosimo jednu od mnogobrojnih lista najljepših svjetskih plaža. Oni koji ne vole pijesak neće bii oduševljeni ovom listom, no za njih ćemo uskoro osmisliti novu listu. Za kraj  ovog članka dajemo vam svoj prijedlog naljepših plaža.

  • Las Islas Cíes, Galicia, Španjolska

Pri samom spomenu na španjolske plaže većina ljudi instinktivno pomisli na Mediteran. Ipak zapanjujuća obala Galicije, sjeverno od Portugala, ima daleko više plaža koje gotovo da nemaju posjetitelja. Jedan od bisera ove obale nalazi se na otočju Cies (Las Islas Cíes), udaljenom svega 40 minuta brodom od lijepoga grada Baiona. Nekad su ga pohodili pirati, a danas je Cies nenastanjen nacionalni park otvoren za posjetitelje tijekom ljeta. Galegosi duge, lijene ljetne dane dolaze provesti na Praiadas Rodasu, plaži u obliku savršenog polumjeseca na kojoj dine od bijeloga pijeska skrivaju predivnu lagunu s kristalno čistim morem.

Mještani je zovu svojom"karipskom plažom". More je dovoljno tirkizno, a pijesak dovoljno bijel  da bi se povjerovalo u usporedbu... Možete spavati u idiličnom kampu, u sjeni visokih borova s pogledom na ocean. Budući da ste u Španjolskoj nedaleko je i restoran koji poslužuje izvrsne morske plodove.

Cies, Španjolska
  • Tayrona, Nacionalni park Kolumbija

Nakon 40-ak minuta pješačenja kroz šumu, vidjet ćete divlje more kako udara o stijene veličine kuća na divljoj i djelomice napuštenoj plaži. A u današnje vrijeme, napušteno definitivno znači lijepo.

Tayrona, Kolumbija
  • Porto da Barra, Salvador, Brazil

Sydney ima Bondi, L.A. ima Venice, Rio Copacabanu i Ipanemu – gradske plaže koje su svjetski poznate i predstavljaju mikrokozmose svojih gradova. Lokacija je očaravajuća: na ulazu u veličanstvenu Baia de Todos-os-Santos, s malim, bijelim kolonijalnim utvrdama na jednom kraju i crkvom na brežuljku na drugom kraju. Ondje se uvijek nešto događa: ribari s malih ribarskih brodova iskrcavaju svoj ulov, mladi dečki rone oko ostataka starih zidova luke, stariji dečki promatraju djevojke, igraju odbojku na pijesku, nogomet i tenis. Kako je plaža u uvali, voda je mirna i kristalno čista (s obzirom na to da je u srcu trećeg grada po veličini u Brazilu) pa i pogodna za kupanje. A u zemlji s preko 7000 kilometara obale okrenute istoku, Porto je jedno od svega nekoliko mjesta okrenutih na zapad pa možete gledati prekrasne zalaske sunca.

Porto da Barra, Salvador, Brazil
  • Bilo gdje na Palavanu, Filipini

Filipini imaju preko 7000 otoka i toliko napuštenih plaža da je moguće unajmiti brod, otploviti prema suncu i pronaći si „vlastitu“ plažu. Zapadna otočna skupina Palawan koju i Filipinci opisuju kao svoju graničnu pokrajinu, nezamislivo je egzotična i tropska. Taj arhipelag čine nazubljeni vapnenački otoci s podzemnim rijekama, stjenovite uvale, djevičanske prašume i naravno šećerno bijele pješčane plaže. Honda Bay koji ima nekoliko otočića, uključujući Cannon Island, Bat Island i Starfish Island, jedan je od najpopularnijih zaljeva, a  zabavu u Palawanu stvara otkrivanje vlastitog pješčanog prostora. Vlastita plaža? Zvuči kao u raju.

Palawan, Filipini
  • Nungwi, Zanzibar, Tanzanija

Otok Zanzibar je dragulj istočno-afričke obale, poznat po trgovini začinima, labirintu staroga kamenog grada i preko 30 plaža od kojih je svaka lijepa „za umrijeti“. Jedna od najboljih je Nunqwi, u blizini sjevernoga rta otoka. Obala se blago naginje, a kristalno se more, bijeli pijesak i koralji protežu miljama i dom su mnoštvu morskih životinja. Nakićena malim ribarskim selima, koja su se jedva promijenila kroz stoljeća, obala Zanzibara pruža sanjivu atmosferu i vječne uspomene.

Nungwi, Zanzibar
  • Arambol, Goa, Indija

Za neke je sveti gral, odraz hedonizma iz doba hipija, dok za druge predstavlja najgore oblike modernog putovanja. Arambol je najsjevernija plaža države na kojoj su se svojedobno družili hipiji, a spektakularan sloj pijeska naprosto obara s nogu i najumornije i najravnodušnije putnike. Toliko je velika da svi mogu pronaći svoj privatni kutak na pijesku. Oko stjenovitog rta postoji još jedna plaža gdje možete šetati miljama a da nekoga ne susretnete ili vrijeme provoditi na slatkovodnom jezeru koje se nalazi uz malu džunglu. Starosjedioci će vam reći kako su prvobitni hipiji ponekad bili iznenađeni pojavom divljeg tigra. Nadamo se da to danas nije slučaj.

Arambol, Goa, Indija
  • White Haven, Whitsunday Islands, Queensland, Australija

Postoje desetine kandidata za najbolje australske plaže, ali kao stvorena za razglednice definitivno je plaža White Haven. Zamislite super fini, bijeli, vrući pijesak, okružen toplim, čistim, azurnim morem, između tropskih šuma, a otoci u daljini izgledaju poput točkica. Važno je doći na nekoliko dana jer, jednom kad kruzeri otplove, možete hodati uokolo ili se sklupčati u sjeni šume i osjećati se kao da dio ovog nenastanjenog raja imate samo za sebe.

White heaven, Australija
  • Sinclair´s Bay, Caithness

Samo je osam milja južno od John O'Groatsa u Škotskoj, Ali kad sunce izlazi, bijeli pijesak i sjajno plavo more u zaljevu Sinclair više podsjećaju na Karibe nego Caithness. Krasi ga dvorac iz 16, stoljeća, a na svakom kraju spektakularna divljina. U plićaku ili u dubinama možete ugledati dupine, ali i pokojeg kita.

Sinclair´s Bay, Caithness
  • Aroa, Aitutaki, One Foot Island, Cook Islands

Potrebna je cijela vječnost da bi se došlo do ovog koraljnog grebena i azurne lagune, Ali ronjenje na dah, ribolov i ronjenje s bocama čine ovaj skriveni raj vrijednim te jednom od najboljih plaža na Pacifiku.

Aroa, Aitutaki, One Foot Island, Cook Islands

Iako su sve ove plaže prekrasne, važno je naglasiti da hrvatske plaže i hrvatsko more nimalo ne zaostaju za ovima s ove liste, čak dapače. Čak dvije su se hrvatske plaže već našle na listi naljepših svjetskih plaža, plaža u mjestu Lubenica na otoku Cresu te nezaobilazni Zlatni rat u Bolu na Braču. Naša lista najljepših hrvatskih plaža:

  • Uvala Stiniva, Vis
  • Zlatni rat, Brač
  • Palmižana, Pakleni otoci
  • Slanica, Murter
  • Saharun, Dugi otok
  • Porat, Biševo
  • Velika luka, Stanići
  • Girandella, Rabac
  • Valalta, Rovinj
  • Lubenice, Cres

Autor: S.K.

Datum: 01.5.2012.Foto izvor: Thinkstock