Otvorena izložba Branke Vučetić Atletić

| Art |

Izlozba Branke Vucetic

Na Međunarodnom danu knjige, u noći kada je riječ i umjetnost spojena u jedno, u Knjižnici Vladimira Nazora u Zagrebu otvorena je izložba dizajnerice i magistrice kostimografije  Branke Vučetić Atletić. Privukla je brojne posjetitelje koji vole i uživaju kako u govornoj tako i pisanoj riječi.

Kroz odlične kostimografske crteže i rekonstrukcije kostima s kraja 19. stoljeća, autorica predlaže maštovite kostime, za koje je inspiraciju pronašla u romanu Maupassanta „ Jaka kao smrt „, a u kojem opisuje želju glavnog lika, slikara Olivea i njegovu žudnju kako da ostane mlad.
Promišljen prijedlog boja, tkanina i same forme dobar su primjer odličnog poznavanja povijesnog kostima tog razdoblja. Svaki detalj pomno je razrađen, pa kako i sama kaže uzor su joj povijesni filmovi.
Radnja romana pružila je autorici mogućnost da se razigra i pokaže svoj senzibilitet i kostimografsku maštovitost.
Na izložbi je izložila i rekonstrukciju donjeg rublja, polukrinolinu, kao i steznik. Izradila je haljinu za popodnevni izlazak u šetnju, šešir i torbicu.
Svoje znanje nesebično predaje mladim naraštajima u UČILIŠTU PROFOKUS gdje predaje u programima modnog dizajna i kostimografije, a na samom otvorenju izložbe održala je i kratak povijesni pregled ženskog struka i njegove pozicije na odjevnim predmetima.
Ova izuzetna izložba otvorena je u knjižnici Vladimira Nazora, ul. Grada Maiza 34, Zagreb do 19. svibnja od 8 do 20 sati i svakako je treba pogledati.

Autor: T.R.

Zagreb, 28.4.2012.