Najljepši i najskuplji pas na svijetu

| Lifestyle |

Hong Dong - najskuplji pas na svijetu

Hong Dong (eng. Big Splash, hr. velika senzacija) crveni tibetanski mastif najskuplji je pas na svijetu. Prije godinu dana postigao je cijenu od rekordnih 1.000.000 eura. Tibetanski mastif je jedna od najstarijih te najvrijednijih čistih pasmina u svijetu, a porijeklom je iz Tibeta (Kina). Primjerci ove veličanstvene krupne vrste vrsni su zaštitnici te su poznati po tome što će uvijek zaštititi svog vlasnika. Prema legendi, posjedovali su ih Buda i Džingis Kan, a u prošlosti čuvali su tibetanske samostane te nomadska plemena. Crveni tibetanski mastifi vrlo su rijetki te ih je preostalo jako malo, smatra se da ih je ostalo oko 20-ak i to na Tibetu.

Uzgajivač tibetanskih mastifa Kinez Lu Liang, koji je uspio postići ovu vrtoglavu cifru za svojeg ljubimca, Hong Donga prodao je naravno jednom multimilijunašu (vlasniku rudnika ugljena) sa sjevera Kine, a o svom ponosu je izjavio: „On je savršen primjerak svoje rase, pravi mužjak. Posjeduje izvrsne gene i bit će dobar za daljnji uzgoj ovih pasa. Kada sam započeo uzgoj ove pasmine prije deset godina, nisam ni mogao zamisliti da će ovi psi biti ovako skupi. Hong Dong jede samo piletinu i govedinu začinjenu morskim krastavcima, te meso nekih školjki.“ Prema Lu-ovim riječima iznimno visoka cijena ovih ekskluzivnih pasa sasvim je opravdana, jer je potrebno mnogo uložiti u njihov uzgoj.

Prije prodaje Hong Donga, najskuplji pas na svijetu bio je također tibetanski mastif po imenu Yangtze River Number Two koji je 2009. godine prodan za tada nevjerojatnih 440.000 eura. Na putu ka svom novom domu, Yangze River Number Two išao je u povorci od čak 30 limuzina, što je i tada izazvalo kritike i mnoga oprečna mišljenja širom Kine. Tibetanskog mastifa možete nabaviti i u Hrvatskoj gdje postoji jedini uzgajivač u regiji, nije crveni, a za njega neće morati izvojiti milijun eura, a će te svakako morati "odriješiti kesu". Ovo zadovoljstvo sigurno će vas košati nekoliko desetina tisuća kuna.

Odgovor na pitanje vrijede li tibetanski mastifi zaista toliko ili je posjedovanje takvog „kućnog ljubimca“ jednostavno statusni simbol i znak prestiža koji si jedino jako bogati mogu priuštiti ostaje na vama, ali jedno je sigurno, tibetanski mastifi jedna su od najljepših i najveličanstvenijih pasmina na svijetu. A koliko ste Vi spremni (čitaj – u mogućnosti) potrošiti na svoga „najboljeg prijatelja“?

Autor: T.R.Datum: 28.4.2012.Foto izvor: greenwala.com