Izabrani hrvatski predstavnici za europski natječaj Mladi kreativni Chevrolet

| Art |

Mladi Kreativni Chevrolet europski je natječaj za studente primijenjenih umjetnosti koji Chevrolet Europe od 2007. svake godine organizira za različita umjetnička područja (2012.: moda, fotografija, video i vizualne umjetnosti). Ovim projektom Chevrolet Europe nastoji poticati kreativnost i pružiti podršku mladim umjetnicima u ranim fazama njihove karijere. Natječaj se provodi tako da u svakoj od zemalja sudionica žiri dodjeljuje tri nagrade u svakoj od odabranih kategorija. Svi prvonagrađeni na nacionalnoj razini pozvani su da sudjeluju u europskom natječaju u kojemu međunarodni žiri odlučuje o tri najbolja projekta u svakoj kategoriji. U ovogodišnjem natječaju sudjeluju studenti iz sljedeće 24 zemlje: Armenija (prvi put), Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva (prvi put), Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska (prvi put), Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska (prvi put), Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Žiri sastavljen od priznatih umjetnika, kreativnih stručnjaka i medijskih profesionalaca odlučio je o nacionalnim pobjednicima natječaja Mladi Kreativni Chevrolet u kategorijama fotografija, video i vizualne umjetnosti te o finalistima kategorije moda. I sami višestruko nagrađivani, ovaj put ocijenjujući tuđi rad u vlastitim i srodnim područjima, redateljica Irena Škorić, fotografkinja Mare Milin, novinarka i kolumnistica Ana Lendvaj, modni dizajner Igor Galaš, grafički dizajnerski duo Marko Šesnić i Goran Turković te predstavnica Chevroleta Danijela Kasunić, pregledali su sve prijavljene projekte i proglasili najbolje. Od studenata se tražilo da svojim radovima prenesu duh optimizma.

Žiri Mladi kreativni Chevrolet

Prvoplasirani nastavljaju svoj kreativni put te će odmjeriti snage sa svojim kolegama iz drugih zemalja na europskoj razini natječaja, dok sve nagrađene studente očekuju novčane nagrade od 1.200 eura za 1. mjesto, 800 za 2. mjesto i 500 eura za 3. mjesto. Unutar kategorije moda odabrani finalisti započinju s izradom svojih kreacija, a pobjednik će biti poznat nakon revije najboljih 10 kreacija u lipnju.

Preko 250 fakulteta primjenjenih umjetnosti (među njima i Tekstilno-tehnološki fakultet, Akademija dramskih umjetnosti, Grafički fakultet i studij dizajna Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba) iz 24 europske države prijavljeno je ove godine na, dosad po prijavama najveće, šesto izdanje natječaja. Europski pobjednici u svim kategorijama bit će proglašeni u srpnju.

Nagrađeni studenti po kategorijama:

Maja Subotić i Ivan Orin Vrkaš (SD) - fotografija

Mladi kreativni Chevrolet

Igor Ilić (ADU) - video

Ivan Orin Vrkaš (SD) - vizualne umjestnosti

Mladi kreativni Chevrolet

Finalisti u kategoriji mode: Ana Bogdan; Matija Čop; Tomislav Kliškinić; Lana Krmek; Antonio Mohenski, Marko Petrić i Denis Ristivojević (grupa); Nikolina Nikolesić i Valinea Vinger (grupa), Sandra Radetić; Josipa Ščapec; Vanja Veselić; Mario Vijačkić (Tehničko-tehnološki fakultet).

28. 04. 2012.