Znate li zbog čega nemate dovoljno energije?

| Beauty |

Toliko je toga na vašoj dnevnoj listi obaveza. Kolege, projekti, posao, obaveze, djeca, roditelji i rođaci, prijatelji i susjedi – svakome treba posvetiti bar jedan mali dio dana, a dan je uvijek nekako kratak i događa vam se da nemate dovoljno energije za sve što biste željeli obaviti i napraviti. U čemu može biti problem da se osjećate tako iscrpljeno i umorno?

Brza hrana je bogata ugljikohidratima koji se teško probavljaju i sasvim je normalno da poslije prženih krumpirića ili hamburgera poželite odspavati. Ako vam je ovo dio uobičajenih obroka, nije ni čudo što nemate energije jer ste tu istu utrošili na probavljanje hrane. Okrenite se ugljikohidratima u svježem i suhom voću, bademima, orasima, lješnjacima, kukuruzu i mahunarkama.

Pomfrit
Pomfrit

San - već i ptice na grani znaju da je san najbitniji. Naše je tijelo metabolički namješteno da noću obnavlja stanice te ne troši, već skuplja energiju koja će vam trebati za sljedeći dan. I sami ćete osjetiti promijenu u dnevnom energetskom naboju ako zaspete prije 23h. Nije loše ni prileći preko dana, 10-20 minuta sna prava je energetska injekcija i odličan odmor.

Ako doručkujete lagani obrok koji se recimo sastoji od žitarica, zasiti ćete se vrlo brzo, ali ćete za sat ili dva biti spremni za novi obrok. Dakle, bit ćete gladni i iscrpljeni. Uvedite u doručak bjelančevine i ugljikohidrate i nećete imati problema s energetskim zalihama (jaja, sir, kruh sa cjelovitim žitaricama).

Kava vas može držati budnima sa zavidnim nivoom adrenalina i kortizola u krvi. Ako cijeli dan ispijate kave, postajete i ovisno o ovim hormona, što znači da ako ne popijete svoje uobičajene doze kave, pospanost je osigurana. Jedna šalica kave dnevno sasvim je dovoljna doza i neka to bude u vrijeme kada osjećate da vam je potrebno ovih "aktivnih" hormona u krvi.

Stres
Stres

Stres je vjerojatno najveći poznati potrošač energije. Osim što stresna stanja doslovno troše energiju, ona izazivaju i stanja "bijega" – sigurno ste primjetili da vam se, kada ste pod stresom, neobjašnjivo spava i osjećate se mrtvi umorni.