Znate li što zaista znači (SPF) na kremi za sunčanje

| Beauty |

Zaštitni faktor (SPF) označava vrijeme u kojem smo zaštićeni od sunčevih zraka. Dakle, ako koristite kremu koja ima zaštitni faktor 15, crvenilo će se pojaviti nakon 150 minuta provedenih na suncu, zaštitni faktor 30 štiti vas 300 minuta itd.  Također, treba uzeti u obzir jesu li preparati koje koristite vodootporni, jeste li ih nakon izlaska iz mora obrisali ručnikom, jeste li svijetle ili tamne puti, koliko je sati kad se izlažete sunčevim zrakama i koliko ste osjetljivi na njih.

Već neko vrijeme uživamo u toplim i sunčanim danima koje nestrpljivo čekamo cijelu godinu. Sunce i ljeto znače boravak na otvorenom a umjereno izlaganje suncu dovodi do stvaranja vitamina D koji je bitan našem organizmi i štiti ga od razvoja bolesti. Iako je gotovo nemoguće dobiti dovoljno vitamina D iz prehrane namirnice koje sadrže nešto veću koncentraciju tog vitamina su tuna, riblje ulje, losos, jaja maslac, sir …

Sve su to namirnice koje ga sadrže u malim i nedovoljnim količinama, dakle, umjerena izloženost suncu jedini je naći da dobijemo dovoljno ovog vitamina, govorimo o razumnom vremenu provedenom na suncu jer pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama izazivamo razna oštećenja na koži a potencijalno i nastanak raka kože.

Pinterest

Neka istraživanja pokazuju kako je samo nekoliko minuta i 5% površine tijela dnevno dovoljno kako bi našem tijelu osigurali dovoljnu količinu vitamina D. Pri tako kratkom izlaganju suncu krema s UV zaštitnim faktorom nije potrebna. Dakle, za zdrav organizam i dovoljno vitamina D potrebno je nekoliko minuta i malo kože, dok više od 20 minuta provedenih na suncu ne povećava količinu vitamina D nego povećava rizik oštećenja kože.

Kod sunčevih zraka razlikujemo UVB i UVA zrake, UVB zrake koje ne prolaze kroz staklo i oblake (B kao „burn“ opeklina), uzrokuju opekline, manje ili veće oštećenja kože pa sve do kožnih tumora. UVA zrake (A kao „alergija“ ili „aging“ što u prijevodu znači starenje) prolaze kroz oblake i staklo, prodiru dublje u kožu, ubrzavaju starenje i razne poremećaje kože, a velika koncentracija tih zraka također može dovesti do zloćudnih promjena na koži.

Kako bi se zaštitili od svih tih negativnih posljedica i što duže zadržali zdravu i elastičnu kožu uz razumno izlaganje sunčevim zrakama  potrebno je koristiti preparate koji kožu štite od istih.