Znate li koje su loše strane sunčanja?

| Beauty |

Trend preplanule kože iz ljeta u ljeto postaje sve masovniji, iako se svi slažu da je pretjerano izlaganje sunčevim zrakama štetno, često se događa da mnogi od nas izgore i zadobiju opasne opekotine. Ako volite preplanulu kožu, nema razloga da se "pržite“. Postoje i pametni načini sunčanja. Blijeda put se nekada smatrala karakterističnom za osobe više društvene klase, a danas preplanuo izgled mnogi smatraju atraktivnim. Međutim, samo je jedan pozitivan učinak sunčevih zraka na organizam, a to je poticanje sinteze vitamina D u koži, a za to je dovoljno već i zubato zimsko sunce. Svi se ostali učinci sunčanja, sa zdravstvenog stajališta smatraju štetnim, barem kada je riječ o bijeloj rasi, koja je tijekom evolucije uglavnom izgubila biološku zaštitu kože od ultraljubičastog zračenja.

Prekomjerno izlaganje suncu može izazvati rak kože, a osim toga vaša koža ubrzano stari ako provodite previše vremena sunčajući se. Zdravlje je bitnije od trendovskog izgleda i preplanule kože i zato je bitno tijekom toplih ljetnih dana zaštiti svoju kožu, a ako baš uživate u tamnoj puti, onda se racionalno izlažite sunčevim zrakama. 

No, ako ovog ljeta ipak izgorite, slijedi nekoliko savjeta kako izbjeći bolne dodire i izliječiti preplanulu kožu.

Popijete aspirin, tuširajte se hladnom vodom i pijte mnogo tekućine. Na taj način moći ćete ublažiti posljedice prekomjernog boravka na suncu. Krema od aloe vere može vas spasiti nesnošljivih bolova. Uvijek pokušajte i s jogurtom, ali ako ništa od ovoga ne pomogne, a dobijete temperaturu i groznicu, potražite doktora.