Znate li kako pravilno brinuti o kosi i zaštititi se od uši i gnjida?

| Beauty |

Kao što sam već rekla, primila sam par mailova vezanih uz ove vrlo neugodne, dosadne i uporne nametnike. Iako je ovo tema o kojoj gotovo nitko ne želi pričati i svi mudro šute, ja želim reći sve što imam na tu temu jer će nekome biti od veće koristi nego da se nađe u situaciji da nema koga pitati kako i što dalje. Iako je 2014-a godina, uši i gnjide još uvijek postoje i nisu nikakva rijetkost, baš kao ni endemična vrsta. Zapravo bi se začudili koliko su česta pojava, ne samo česta, već IGNORIRANA.

Ako se nikad niste sreli s ušima i gnjidama, blago se vama. Neka tako i ostane. Ja nisam bila te sreće i pokupila sam ih još u vrtiću. Da skratim priču, ošišali su me na kratko. Kosa je narasla, ja sam odrasla i zaboravila sam da te beštije uopće postoje - dokad jednog dana, moja sestra nije kući donijela nove "prijatelje". Čovjek bi pomislio, sad sam zreliji, odrasliji i sve ću lakše prihvatiti, razumjeti i pametnije se odnositi prema problemima. Možda, ali ne kad su u pitanju uši i gnjide. Vjerujte mi, od dana kad smo pronašle uši i gnjide na njezinoj kosi, dokad ih nismo istrijebile, to je bila AGONIJA. Sve te svrbi, stalno se češkaš, psihički je sve puno gore nego fizički. Tih dana sam htjela da mogu sestru poslati u karantenu i ne šalim se. Ona je bila jadna, a ja sam bila očajna jer sam se užasno bojala tih malih smradova. Evo, sad dok vam ovo tipkam, sve me svrbi. Užas. Nikad se u životu nismo svađali po kući kao kad smo otkrili uši. It's okay. xD

 
Općenito o ušima i gnjidama:
- uši su nametnici, odnosno paraziti čiji je dom isključivo ljudsko vlasište (ne nalazimo ih na drugim organizmima jer se prehranjuju ljudskom krvlju)
- prenose se bliskim kontaktom s osobama čije je vlasište aktualni domadar, zajedničkim korištenjem odjeće, češljeva za kosu i ručnicima (na žalost, moguće je i kod frizera ukoliko ne uoče problem), jastucima, naslonima(u autu, autobusu..)
- odrasle jedinke nazivamo uši, polegnuta jajašce gnjide
- svaka odrasla jedina polaže do 10 jajašaca dnevno
- otporne su na temperaturu do 60 stupnjeva celzijusa
- u vodi mogu preživjeti između 2-3 sata bez kisika
- preživjeti mogu 48 sati bez domadara
- podjednako im odgovara čista i uredna kosa, baš kao i ona ne baš uredna i higijenski održavana, također, ne smeta ih dužina vlasi
 
Kako izgledaju i gdje se zadržavaju?
Uši se najviše vole zadržavati na potiljku glave, pa osim češkanja, tamo često uzrokuju rane i osipe. Osim potiljka, vole područje iza i oko uha. Nešto rjeđe ih se može pronaći na samom tjemenu. Jajašca liježu na samu vlas u skupinama od nekoliko komada i izgledaju kao mali balončići koji pucketaju kad ih stisnete među noktima. Pucketaju samo zdrava jajašca.
 
Primijetili ste uši i gnjide?
Prvo i osnovno, pokušajte NE paničariti i sačuvajte živce, jer će vam trebati narednih dana. Pregledajte sve ukućane i poželjno je da se svi tretirate, iako ih možda ni nemate (što ne znači da vam nije već polegnuto koje jajašce, a uš je napustila vlasište u potrazi za novim domadarom) i da kroz desetak dana nećete imati nove ličinke i odrasle jedinke. Ukoliko imate dugu kosu, nosite je svezanu u rep ili pletenicu.
 
 
TRETIRANJE I SUZBIJANJE:
Uši i gnjide možete tretirati na više načina, više ili manje invazivno. Netko će problem riješiti jednim ili s dva pranja odgovarajućim medicinskim preparatom (šamponi, ulja, emulzije) koje možete kupiti u apoteci, dok nekima to neće biti od nikakve pomoći. Moja sestra je na žalost bila od onih kojima ništa od preparata iz apoteke nije pomoglo. Iako su preparati vrlo učinkoviti, ponekad nisu dovoljni i tu nastupaju druge metode. Najučinkovitija metoda je mehaničko uklanjanje uši i gnjida. Sjednite u dobro osvijetljenu prostoriju i glumite čimpanze-doslovce. Uši se ne kreću super brzo po vlasištu i lako ih možete pronaći, ukloniti i ubiti ručno, baš kao i jajašca. Svako zgnječite među noktima i povucite iz vlasišta. Kupite metalni češalj za četkanje nametnika i pramen po pramen polako češljajte, te ga čistite između SVAKOG poteza kroz vlasi. Osim medicinskih preparata, NUŽNO je ukloniti iz vlasišta žive ili mrtve. Na žalost, ne mogu vam preporučiti nijedan medicinski preparat za tretiranje i suzbijanje, jer mi nijednim nismo bili zadovoljni.
 
Izgled češlja za uklanjanje nametnika:
Nakon dva tjedna očaja i bezuspješnih pokušaja istrjebljenja uši i gnjida, odlučila sam isprobati tradicionalne metode: ocat i ulje (može i mješavina eteričnih ulja, biljna mast, maslinovo ulje...)
 
Postupak:
Kupite ocat (jabučni ili alkoholni), jabučni je obično 4-5% koncentracije, dok je alkoholni oko 9%. Ja sam se odlučila na alkoholni. Ocat je fantastična opcija ako vlasište nije prepuno rana i osipa. Glavu nadvijte nad kadu, namočite kosu vodom i ocijedite. Octom u potpunosti namočite kosu i zamotajte bilo prozirnom folijom, kapom za tuširanje ili još najbolje kapom za plivanje. Smrdi. Užasno. Držite ocat oko pola sata do sat vremena, pa isperite kao i inače. Zašto ocat? Baš kao što je nama miris nepodnošljiv, tako je i ušima. Guši ih i razgrađuje ovojnicu jajašca. Kosu počešljajte češljem za nametnike i očistite. Isfenirajte i uklonite što još možete ručno. Pripremite peglu za kosu i postavke stavite na najvišu temperaturu (na mojoj pegli je to 220 stupnjeva). Pažljivo i polako ispeglajte kosu, pramen po pramen. U Konzumu sam kupila pakiranje biljne masti (500g oko 8-9kn) i nakon što sam kosu ispeglala, cijelo vlasište, te svaki pramen kose, bogato sam obložila s masti. Biljna mast nema mirisa ni okusa, pa mi se činila najboljom opcijom, osim toga, vrlo je ugodna na vlasištu - što je nekome tko se svrbi posljednjih tjedana pravo olakšanje. Tako obloženo vlasište umotala sam u prozirnu foliju i pustila sam sestri da drži 3 sata. Uloga? Masti i ulja začepljuju komore za disanje, oblažu nožice i smanjuju pokretljivost, te stvaraju nepovoljne uvjete za opstanak. Kosa se lako ispire najobičnijm šamponom i na kosi ne ostaje masni trag. Ponovno sam sestri pročešljala kosu, dodala ulje za kosu, isfenirala i ispeglala. Iako sam izgubila čitavo popodne na uništavanje cijele civilizacije uši i gnjida, isplatilo se i KONAČNO sam ih istrijebila sve do zadnje. Ne ponovilo se. Više. IKAD. :D
 
APEL:
Uši i gnjide nisu sramota, vrlo su česta pojava, ne samo među djecom, već i među odraslima. Najveći problem predstavlja NEODGOVORNOST pojedinaca, kao i roditelja koji o tome šute i ne obavještavaju razrednike, tete u vrtiću i tako dalje; da njihovo dijete ili oni sami imaju taj problem i da preporučuju da se svi pregledaju kako bi se problem suzbio u korijenu. Zbog neodgovornosti i nemara, problem može poprimiti jako velike razmjere i molim vas, imajte na umu da je vrlo važno biti osviješten po tom pitanju. Osim onog očiglednog problema, svrbeža, peckanja, rana, ljuštenja vlasišta, vrlo česta popratna pojava su gljivice i lišajevi, te kožna oboljenja. Glavni uzročnik nisu uši ni gnjide, već oslabljena obrambena mogućnost organizma da se zaštiti od svakodnevnog izlaganja raznim bakterijama i gljivičnim oboljenjima iritiranog vlasišta koje je podložnije razvitku bakterija, alergijskim reakcijama, te razvitku gljivičnih oboljenja, pa čak i infekcija.