Žensko zdravlje – oslabljeli mišići dna zdjelice

| Beauty |

Žensko zdravlje: oslabljela zdjelica, Fizio sport kaptol centar
Žensko zdravlje: oslabljela zdjelica

Mi žene smo si uvijek na zadnjem mijestu. Zašto je to tako? Svi su nam važniji od nas samih. A naše tijelo pamti. Ne zaboravlja. Ako se ne brinemo za sebe same, tko će? Većina žena ima problema sa zdjelicom, odnosno ima oslabljenu funkciju zdjeličnog dna. Zdjelični mišići skupa s leđnim i trbušnim mišićima tvore temelj koji je odgovoran za stabilnost našeg tijela, a mišići dna zdjelice daju potporu organima koji se tamo nalaze i vrlo su važni. I muškarci znaju imati takve probleme, ali u puno manjem omjeru.

Zašto se to događa?

Potencijalni uzrok problema mišića kod žena su komplikacije pri porođaju, hormonalne promjene koje utječu na fleksibilnost ligamenata, dugotrajan kašalj, kronična opstipacija, dob žene, podizanje teških predmeta, genetska predispozicija za oslabljelu mišićnu zdjeličnu funkciju. Ukoliko su mišići zdjeličnog dna slabi može doći do problema s inkontinencijom, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće ili stolice, seksualnih poteškoća, spuštanja zdjeličnih organa te bolova u donjem dijelu leđa i zdjelici.

Kako si pomoći?

Prije svega najbolje je prevenirati bilo koji od navedenih problema. Ukoliko je žena imala težak i dugotrajan porod koji je uključivao epiziotomiju trebala bi što prije početi vježbati (nakon što rana zaraste), no svakako te vježbe ne smiju biti „trbušnjaci“ i „čučnjevi“! Prve vježbe poslije poroda trebale bi biti kegelove vježbe, vježbe disanja pa zatim lagano podizanje i spuštanje zdjelice. Bitno je ponovno osvjestiti svoje tijelo i osjetiti kontrolu nad njime. Kako Vam fizioterapeut može pomoći ukoliko se nađete u nekim od navedenih problema?

Vježbe za oslabljenu zdjelicu uz pomoć lopte
Vježbe za oslabljenu zdjelicu uz pomoć lopte

Fizioterapeuti koji se bave problemima ženskog zdravlja na području ginekologije i porodništva, mogu vam pomoći kroz edukaciju o tome koje pokrete trebate izbjegavati, a koji su dobrodošli. Porazgovarat će s vama o sigurnim pozama u kojima možete biti intimni sa svojim partnerom. Prolazit će s vama kroz vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna, leđa i trbuha te napraviti plan vježbi koje ćete provoditi kod kuće.

Gdje u Zagrebu ima dobar fizioterapeut upravo za takve probleme?

Ukoliko se želite posavjetovati s fizioterapeutom jer imate neki od navedenih problema, nedavno ste rodili i htjeli bi početi vježbati ili mislite da imate genetske uvjete za oslabljele mišiće zdjeličnog dna, preporučujemo vam Physio Sport Centar koji se nalazi u Kaptol centru u Zagrebu na prvom katu. Dogovorite svoj termin za konzultacije jer se upravo oni bave takvim stvarima. U mirnom i vrlo ugodnom okruženju možete uživati sami sa svojim fizioterapeutom i posvetiti se sebi na način na koji to zaslužujete.